Primarii USR, semnal de alarmă în privința ordonanței austerității: Guvernul pune pe butuci cultura la nivel local

Primarii USR, semnal de alarmă în privința ordonanței austerității: Guvernul pune pe butuci cultura la nivel local

Ordonanța austerității pregătită de guvernul PSD-PNL va avea un efect dezastruos asupra culturii la nivel local și național, atrag atenția primarii USR din Timișoara, Brașov, Bacău și Alba Iulia, care solicită Guvernului să modifice proiectul de ordonanță privind reducerea cheltuielilor bugetare.

Primarii USR atrag atenția că pragul de 7,5% pe care Guvernul vrea să îl impună pentru cheltuielile legate de capitolul „Cultură, recreere și sport” nu respectă principiul autonomiei locale și este neconstituțional și abuziv.

„În capitolul „Cultură, recreere și sport” avem momentan cheltuieli de 200 milioane de lei și ar trebui să le reducem la 70 de milioane de lei. Banii economisiți nu îl vor ajuta cu nimic pe premierul Ciolacu în privința deficitului bugetar de la nivel național, deoarece tot în bugetul local rămân, doar că îi mutăm în alt capitol bugetar. E un populism crunt care va distruge enorm de multe mai ales în orașele în care lucrurile funcționează, fără să rezolve nimic în privința deficitului bugetar de la nivel central”, declară Dominic Fritz, primarul USR al Timișoarei.

Primarii USR atrag atenția că banii economisiți prin impunerea acestui prag de cheltuieli nu vor acoperi deficitul din bugetul național, deoarece vor rămâne în bugetul local, nu vor ajunge în bugetul central.

„E total aberant să ni se spună să tăiem banii de la cultură la nivel local, pentru că nu așa vom acoperi deficitul de la bugetul național, de care e responsabil Guvernul. Pentru Brașov asta ar însemna ca bugetul pe 2024 să fie un sfert din banii pe care-i dăm acum pe cultură și sport, total inacceptabil și nerealist! Pe lângă subfinanțare, ar trebui să desființăm două instituții de cultură, Teatrul Arlechino și Centrul Cultural Apollonia, două instituții care sunt îndrăgite de brașoveni, care și-au dovedit performanța, care cresc de la sezon la sezon, de la stagiune la stagiune. Nu este o glumă. Este disprețul pe care guvernul îl arată culturii și o mână băgată adânc într-un buzunar care nu este al lor – cel al bugetelor locale”, declară Allen Coliban, primarul USR al Brașovului.