Cristian Ghinea: Ciucă și Ciolacu sunt mai nocivi pentru economia României decât a fost COVID-19

Cristian Ghinea: Ciucă și Ciolacu sunt mai nocivi pentru economia României decât a fost COVID-19

Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, îi acuză pe liderii PSD și PNL că fac praf economia României și că sunt mai nocivi pentru aceasta decât a fost pandemia de COVID-19. Problema deficitului bugetar a început pe vremea lui Liviu Dragnea, iar PNRR poate fi soluția de rezolvare, doar că PSD și PNL refuză să facă reformele necesare pentru a atrage miliardele din bani europeni.

Ciucă și Ciolacu sunt mai nocivi pentru economia României decât a fost COVID-19. Pur și simplu, asta este situația. În 2020, deficitul României a fost de 43 de miliarde de lei. În 2021, deficitul a fost de 42 de miliarde de lei, pe tot anul. În 2023, deficitul bugetar al României este de 43 de miliarde de lei doar până la jumătatea anului. Pur și simplu, fac praf economia mai rău decât a făcut-o COVID-19”, declară Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene subliniază faptul că PNRR chiar poate fi soluția pentru ieșirea din impas.

Știți câți bani sunt din PNRR neatrași, bani care au fost negociați de către noi cu Comisia Europeană să intre în țară și nu au venit? 6 miliarde de euro. Adică 30 de miliarde de lei. Sunt bani care puteau să intre în România anul acesta dacă PSD și PNL făceau reforma pensiilor speciale, dacă PNL și PSD ar fi muncit la jaloanele din PNRR. Dar, pur și simplu, nu pot, nu vor sau sunt hoți”, precizează Cristian Ghinea.

Fostul ministru USR mai arată că liderii PSD și PNL mint atunci când pun pe seama PNRR creșterea taxelor și impozitelor pentru cetățeni și antreprenori. De fapt, gaura bugetară pe care trebuie să o acopere a început în 2019, pe vremea infractorului Liviu Dragnea. Apoi, în 2020, România a intrat în procedură de deficit excesiv și Uniunea Europeană a transmis autorităților de la București că trebuie redus deficitul bugetar la 3% din PIB. PSD a accelerat însă creșterea deficitului bugetar.

Îi văd pe Ciolacu, pe Tudose, pe Grindeanu cum se dau oameni responsabili, care au grija bugetului. Ce făceau băieții ăștia pe vremea lui Dragnea? Unul era prim-ministru, celălalt era tot prim-ministru, iar Ciolacu era ajutor de câine lup la Parlament. Toți oameni puternici, cu poziții de forță în PSD, toți lacheii lui Liviu Dragnea care nu au făcut nimic, nu au zis nimic atunci, de fapt au contribuit la gaura bugetară”, afirmă Cristian Ghinea.