Oana Țoiu: Marcel Ciolacu să citească PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles cu temele nefăcute

Oana Țoiu: Marcel Ciolacu să citească PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles cu temele nefăcute

Oana Țoiu, deputată USR și președinte al Comisiei pentru tineret și sport din Camera Deputaților, îl acuză pe premierul PSD că nu cunoaște ce prevede PNRR atunci când susține că planul nu are „niciun euro pentru tineret”. Peste 2 miliarde de euro sunt prevăzuți în PNRR pentru proiecte destinate copiilor și tinerilor, iar premierul Marcel Ciolacu să se preocupe mai bine ca aceștia să fie cheltuiți, decât să rostogolească noi minciuni în spațiul public.

Marcel Ciolacu critică PNRR pe componenta «Politici publice pentru următoarea generație: copii și tineri» cu temele nefăcute și cu o uluitoare nonșalanță, uitând că Guvernul dumnealui a ratat în vara asta achizițiile de microbuze școlare pentru naveta elevilor și a doua etapă a contractelor de reducere a abadonului școlar, indicatori care trebuiau finalizați. Uită și că 117 milioane de euro din PNRR au fost alocați pentru locuințe eficiente energetic pentru tineri cu posibilități reduse și tineri profesioniști (medici, educatori, învățători, profesori). Îl invit pe premierul Ciolacu să folosească vara asta pentru a citi, totuși, PNRR înainte să se ducă, iar, la Bruxelles cu temele nefăcute, că dacă le spune și lor că nu avem bani pentru tineri în PNRR o să se întrebe unde au dispărut sute de milioane de euro alocate”, declară Oana Țoiu.

În cazul în care nici cei 28 de consilieri ai premierului PSD nu reușesc să citească PNRR și să-i pregătească lui Marcel Ciolacu un rezumat cu principalele prevederi, îi reamintim că România a reușit să obțină pe componenta «Politici publice pentru următoarea generație: copii și tineri» un procent peste media celorlalte țări UE.

Marcel Ciolacu, al patrulea premier PSD numit de președintele Iohannis, să se ocupe mai degrabă de cheltuirea banilor pe care îi are deja în PNRR, pentru ca banii să nu rămână necheltuiți.

Doar câteva exemple:

– 117 milioane de euro pentru locuințe eficiente energetic pentru tineri cu posibilități reduse, tineri medici, tineri educatori/învățători/profesori.

– 500 milioane de euro pentru reducerea abandonului școlar – 1.750 de unități de învățământ vor primi granturi pentru sprijinirea elevilor în vederea asigurării tranziției de la clasele V-VIII la liceu;  2.500 de unități de învățământ incluse în programul privind prevenirea abandonului școlar vor fi complet digitalizate și dotate cu tablete, imprimante, routere.

– 478,5 milioane de euro – dotarea a 5.300 de școli cu laboratoare informatice complete, din care 1.100 cu smart labs.

– 425 milioane de euro – achiziționarea a 3.200 de microbuze electrice care să fie folosite pentru transportul elevilor din localitățile izolate; construirea a 46.400 metri pătrați de școli verzi în zonele cu creștere demografică.

– 260 milioane de euro – 3.500 de locuri noi și extinderea/modernizarea a 3.125 de locuri de masă în campusurile universitare, pentru crearea de noi cantine; 4.600 de locuri de cazare în cămine nou construite și extinderea/modernizarea a 14.530 de locuri în campusuri universitare.

– 244 milioane de euro – finanțare pentru noi centre tehnologice inovatoare în 60 de universități.

– 91 milioane de euro – dotarea a 909 unități de învățământ profesional și tehnic cu laboratoare de practică funcționale.

– 30 milioane de euro – 3 consorții școlare rurale pentru a consolida mediul educațional rural; se vor construi cel puțin 3 campusuri moderne cu o capacitate de 300-1.500 locuri (spații pentru activități de tip after-school, săli și terenuri de sport, spații pentru ateliere de practică, laboratoare, bucătărie și spații de cazare pentru elevi și cadrele didactice).

– 16,4 milioane de euro – dotarea a 909 unități de învățământ profesional și tehnic cu infrastructuri și instrumente digitale pentru predare.