Ștefan Pălărie, USR: ”România nu mai are nicio universitate în top 1000. Mulțumim ”România educată”!

Ștefan Pălărie, USR: ”România nu mai are nicio universitate în top 1000. Mulțumim ”România educată”!

Senatorul USR Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru învățământ din Senat, acuză că primul rezultat palpabil al programului România Educată este că niciuna din universitățile românești nu a mai fost cuprinsă în topul universităților din lume, cunoscutul Top Shanghai 1000, Global Academic Ranking of World Universities 2023.

Senatorul USR consideră că acest eșec se datorează în primul rând lipsei de adaptare a celor care conduc învățământul superior românesc la cerințele academice moderne precum și celor care legiferează în interesul rectorilor și nu al performanței academice.

Ștefan Pălărie: ”Dacă unii rectori din România ar urmări performanța academică la fel dă zeloși și cu aceeași abnegație cu care urmăresc meticulos creșterea bazei materiale sau lăbărțarea legilor din statul român am fi Rachetă. Toți vor vrea să înțeleagă modul în care primele 5 universități din România au ajuns să facă parte cu mândrie în top 1,000 universități din lume, la doar 7 ani după bună implementare de reforme bine țintite. Dar nu e așa, important în legile educației elaborate de Ligia Deca au fost permanentizarea rectorilor pe funcții și feudalizarea învățământului universitar românesc”.

Este un pic ironic ca la 7 ani de la lansarea programului România Educată și imediat după adoptarea noilor legi ale educației, singurul rezultat palpabil este absența oricărei universități din România din clasamentul celor mai bune 1000 de instituții de învățământ superior din România, este de părere senatorul USR Ștefan Pălărie.