Cristian Ghinea și-a lansat cea mai recentă carte, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”

Cristian Ghinea și-a lansat cea mai recentă carte, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”

La evenimentul de miercuri de la Librăria Humanitas de la Cișmigiu au participat, pe lângă zeci de invitați, președintele USR, Cătălin Drulă, istoricul Bogdan Murgescu și profesorul Cristian Preda.

„Cine a făcut România. Răscrucile noastre” descrie istoria modernă a României din perspectivă liberală. Cristian Ghinea arată, în cartea sa, cum multe dintre idealurile celor care au fondat România modernă acum 175 de ani au rămas valabile și astăzi. Acestea sunt rămânerile în urmă ale României pe care vechii politicieni nu doresc, la fel ca cei de acum 175 de ani, să le recupereze pentru că și-ar pierde privilegiile. Deși trăim astăzi cea mai bună epocă din istoria acestei țări, pentru a încheia modernizarea trebuie să trecem și cele câteva răscruci care ne mai stau în cale pentru a îndeplini potențialul real al României.

„Am scris această carte care vorbește atât despre trecut, cât și despre viitor și am presărat-o cu povestiri și întâmplări reale, unele istorice, multe trăite de mine și de colegii mei în scurta perioadă petrecută la guvernare, care să explice pe înțelesul tuturor cum funcționează rezistența la modernizare și schimbare în așa-zisele elite ale statului Român. Nu e o carte «cu băț în fund», ci una plină de anecdote, istorii interesante, amintiri. Istoria României și prezentul ei, așa cum nu ați mai citit. Îmi doresc ca, după ce oamenii citesc această carte, să meargă la bere și să le spună prietenilor că «am citit o chestie interesantă în cartea lui Ghinea». Discuția despre modernizarea, rămânerile în urmă și răscrucile care ne așteaptă în dorința noastră, aceeași ca a românilor care au făcut România, acum 175 de ani, nu poate rămâne una strict doctrinară, pentru că modernizare aceasta este despre lucruri concrete”, spune Cristian Ghinea.

Modernizarea României este un proces care presupune politicieni capabili și dornici să rezolve “rămânerile în urmă” ale României ca stat european.

„Proiectul actualei elite politice de la București este că «atât se poate și să fiți mulțumiți că este așa. Și eventual să plătiți taxe mai mari un pic pentru că la noi bugetul se face după nevoi, nu după posibilități». Există însă un proiect care este mai generos, un proiect în care așezăm lucrurile pe baze corecte și în care ne ducem către a ne atinge potențialul. Și asta înseamnă pentru mine lucruri concrete. Înseamnă că, în România, nu se mai duc la culcare flămânzi 200.000 de copii, cum se întâmplă acum. Trebuie să facem pași. Și în toate celelalte domenii să facem pași înainte, pentru că de acolo vine coeziunea, pacea socială, sentimentul de națiuni. Când lucrurile sunt așezate mult mai corect”, a subliniat Cătălin Drulă, președintele USR.