Cristina Prună: Limitarea prosumatorilor de către ANRE ar fi aberantă și ar menține puterea în mâna statului

USR respinge propunerea președintelui ANRE, George Niculescu, de introducere a unui prag care să limiteze capacitatea de producție a prosumatorilor.

„Ar fi scandalos ca ANRE să nu fie de partea oamenilor care investesc în producția de energie la nivel mic. Ideea președintelui ANRE de a limita prosumatorii, în funcție de consum, nu face decât să acopere incapacitatea și interesele ascunse ale unui sistem energetic anchilozat”, spune deputata USR Cristina Prună.

Această propunere vine după ce guvernul PSD-PNL a decis creșterea TVA de la 5% la 9% pentru panouri fotovoltaice, ceea ce va afecta prosumatorii.

„Deja guvernul Ciolacu a dat o primă lovitură prosumatorilor prin creșterea TVA la 9% pentru panouri fotovoltaice. Rămâne o cotă redusă, dar m-am luptat mult ca România să aibă o cotă de 5% și am reușit să fim pionieri în UE la acest capitol. De aici și efervescența prosumatorilor din ultima perioadă. Modernizarea o impune piața, iar rolul ANRE este să sprijine facturile mici la consumatori prin descentralizare și democratizare. Stocarea de energie e parte din soluție și pentru asta am depus un proiect în parlament care așteaptă să fie adoptat. Epoca centralizării a apus!”, a conchis Cristina Prună.

România a avut o creștere a numărului de prosumatori în ultimii doi ani și aceștia dau surplusul de energie în rețea, ceea ce ajută producția națională de energie, în condițiile în care România nu produce încă suficientă energie. Puterea instalată a prosumatorilor din România va ajunge la aproximativ 1500 MW iarna aceasta, echivalentul puterii instalate a celor două reactoare de la Cernavodă.