Ungureanu: Guvernul bagă în faliment mii de farmacii mici și amenință șansa la viață a pacienților cu afecțiuni grave

Ungureanu: Guvernul bagă în faliment mii de farmacii mici și amenință șansa la viață a pacienților cu afecțiuni grave

Deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză mafia PSD-PNL care controlează Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor Publice că bagă în faliment mii de farmacii mici prin nedecontarea medicamentelor compensate și gratuite, inclusiv pentru programele naționale de sănătate.

Vorbim despre sute de farmacii, vorbim despre mii de rețete care sunt neplătite de casele județene de asigurări și de peste 120 de zile. Ce înseamnă acest lucru? O catastrofă pentru pacienții cu diabet, cancer, boli rare sau cu transplant. Practic, statul român nu plătește farmaciilor, iar firmele mici, care supraviețuiesc oricum greu pe o piață sugrumată de lanțurile de farmacii, nu mai au cum să asigure bolnavilor medicamentele de primă necesitate. Sute de medicamente au dispărut deja din farmacii și nimeni din Guvernul României nu răspunde de această situație extrem de gravă”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților.

În conferința de presă organizată astăzi de deputatul USR au fost prezente și Beatrice Speteanu și Mihaela Paraschiv, reprezentantele a peste 800 de farmacii independente din România, care au explicat pe larg impactul devastator pe care îl are refuzul guvernării PSD-PNL de a plăti rețetele compensate și facturile unor medicamente.

În acest moment, restanțele statului către farmacii depășesc 320 de milioane de euro.

Fac un apel către domnul Ciolacu și domnul Grindeanu. Au afaceri cu lanțuri de farmacii importante și ei știu despre această criză. Această criză omoară în principal farmaciile independente care sunt înghițite de lanțurile de farmacii, așa cum au domnul Grindeanu și domnul Ciolacu. Sper să nu fie la mijloc o șmecherie pesedistă să lase aceste firme mici să moară, ca apoi Ciolacu și Grindeanu, cu lanțul lor de farmacii, să vină să le înghită”, mai precizează Emanuel Ungureanu.