Cristian Ghinea (USR): Birocrația Guvernului Ciolacu blochează plata banilor din PNRR către primari

Cristian Ghinea (USR): Birocrația Guvernului Ciolacu blochează plata banilor din PNRR către primari

Birocrația introdusă de Guvernul Ciolacu blochează plata banilor din PNRR către primari, iar proiectele se opresc din lipsă de fonduri, avertizează Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Guvernul trebuie să modifice procedurile legate de transferul fondurilor din PNRR către primari, pentru ca aceștia să primească mai rapid banii și să nu mai fie puși în situația opririi lucrărilor. În plus, legea trebuie să permită primarilor să facă plăți din bugetul local pentru lucrările desfășurate, în așteptarea fondurilor din PNRR, atunci când e nevoie de acest lucru.

„Mulți primari se plâng că nu primesc banii din PNRR pentru lucrări și se opresc constructorii din treabă. Ar vrea să pună bani de la bugetul lor până vin fondurile, dar nu au voie. Buba nu e că nu au venit tranșele de la Comisie – bomba asta va exploda anul viitor. Deocamdată, guvernul nu a terminat banii din casă, cei 6 miliarde de euro aduși de noi. Deci au bani, dar nu fac plățile. Mai mult, statul sovietic european și multilateral dezvoltat trebuie să încurce cumva, dacă nu poate ajuta: primarii nu au voie să facă plăți din bugetul lor. E interzis prin lege, te ia Curtea de Conturi la bastoane. Nu ai decât să ridici din umeri și să vezi cum încetează ăia lucrul. Că de aia avem coaliție de 70%, stabilă și competentă, ca să muncească primarii să dezvolte România, nu?”, spune Cristian Ghinea.

Primarii nu primesc banii din cauza blocajelor birocratice ale statului român, în condițiile în care regulamentul PNRR e permisiv pentru integrarea rapidă a fondurilor în circuitul bugetar normal.

„Durează mai bine de 2 luni de zile până când se scarpină MIPE sau Finanțele ca să facă transferul de bani în conturile primăriilor și abia apoi să ajungă la constructori, furnizori etc. Fără ca în timpul ăsta să fie vorba de vreo verificare a lucrărilor, ci doar despre bifat hârtii. De ce trebuie să se scarpine MIPE/MF preventiv? Nu trebuie. Așa au vrut ei. Regulamentul PNRR este foarte permisiv și fondurile trebuiau integrate în circuitul bugetar normal. Așa am și negociat cu Comisia. Orice iese din birocrația românească trebuie să fie cu multe avize și obsesie pentru control preventiv, că altfel cum justifici că s-a umflat Ministerul cu 900 de posturi pe vremea lui Boloș (+ 30% personal umflat într-un an)”, a mai spus coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

În aceste condiții, Guvernul Ciolacu este principalul vinovat pentru îngreunarea transferului banilor din PNRR către primari.

„În mecanismul negociat cu Comisia Europeană și ulterior aprobat odată cu PNRR, noi n-am prevăzut o asemenea limitare, ca să nu-i spunem tâmpenie. Ce a aprobat Comisia Europeană era un sistem prin care se puteau chiar vira sume în avans, etapizat, pe măsura ce se ajungea la niște indicatori de parcurs. În acest mod investițiile care mergeau urmau să aibă finanțarea neîntreruptă, în timp ce acolo unde se bloca treaba, se bloca cel mult avansul. Că nu au adoptat acest sistem cu avans din rațiuni birocratice de tipul “dacă fură banii”, e una, că nu lași primarii să-și plătească din bugetul propriu, păstrând măcar mecanismul de la fondurile europene clasice, e alta, adică prostie crasă!” a conchis Cristian Ghinea.