Anca Dragu:„Schimbarea Legii asistenței sociale, esențială pentru ca azilele groazei să nu se mai repete!”

Anca Dragu:„Schimbarea Legii asistenței sociale, esențială pentru ca azilele groazei să nu se mai repete!”

Una dintre cauzele abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități, vârstnici sau copii este legislația neadecvată și este nevoie de modificarea ei de urgență. Aceasta este una din concluziile dezbaterii organizate, ieri, la inițiativa senatoarei USR Anca Dragu, președinta Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, împreună cu Centrul de Resurse Juridice (CJR).

La dezbatere au fost invitate toate instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale pentru a găsi soluții de îmbunătățire a legii astfel încât abuzuri ca cele descoperite în această vară la azilele din Voluntari să nu se mai repete.
Senatoarea Anca Dragu a criticat lipsa crasă de acțiune și interes a coaliției de guvernare, în condițiile în care de la dezbatere au lipsit reprezentanți ai factorilor decizionali de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Ministerul Sănătății.

Anca Dragu: „Drepturile omului, în special cele ale persoanelor vulnerabile, nu sunt un subiect politic și nu ar trebui să aibă culoare politică! În această vară am asistat cu toții la unul dintre cele mai tragice evenimente petrecute în domeniul asistenței sociale din România. Am văzut starea deplorabilă în care se află asistența socială în țara noastră și modul în care tupeul, indolența și interesele personale ale unor indivizi guvernează peste orice drept fundamental al omului. Din vară și până acum, Guvernul promite că va veni cu măsuri care să împiedice repetarea unor astfel de incidente. Însă, până în prezent, nu avem nimic concret.”

În cadrul dezbaterii s-a discutat și despre lipsa de profesioniști și de personal instruit, absența serviciilor comunitare, absența unui mecanism de protecție. La acestea, în egală măsură, se adaugă abuzul fizic și emoțional, neglijența și problemele legate de administrarea medicației în centrele de îngrijire și spitalele de psihiatrie, mai ales în cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale sau psihosociale sau cu afecțiuni neurologice, epuizarea personalului, lipsa de finanțare, riscul de fraudă.

Subfinanțarea și resursele inadecvate duc la supraaglomerare, lipsa personalului și scăderea calității serviciilor. De asemenea, există o lipsă de supraveghere a personalului, ceea ce duce deseori la nerespectarea drepturilor persoanelor instituționalizate, supunerea acestora la abuzuri fiind o practică prezentă încă în multe dintre instituții: sedare și contenționare în dezacord cu norma, agresiune fizică, verbală, abuz sexual, înfometare, umilire etc.

„Primul pas pentru îmbunătățirea serviciilor sociale este schimbarea Legii asistenței sociale. Avem nevoie de reglementări clare și predictibile pentru a putea asigura respectarea standardelor de calitate și siguranță, pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor aflate în îngrijire în astfel de centre și pentru a le asigura respectarea drepturilor lor. În plus, legea trebuie modificată, astfel încât activitatea Consiliului de Monitorizare să nu fie limitată și să poată efectua controale și în centrele de vârstnici”, a explicat Anca Dragu.

Concluziile dezbaterii de ieri sunt clare: e nevoie vitală de o monitorizare și de o reglementare adecvate, formarea personalului, dezvoltarea unor servicii adecvate în comunitate, dar și de trecerea către o abordare orientată spre dezinstituționalizare, drept la decizie și viață independentă.

La dezbatere au participat reprezentanții celor patru instituții naționale pentru drepturile omului: Avocatul Poporului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul Român pentru Drepturile Omului și Consiliul de Monitorizare.