Proiect USR pentru ca suprafețele de apă din Deltă să nu poată fi considerate pajiști

Proiect USR pentru ca suprafețele de apă din Deltă să nu poată fi considerate pajiști

Suprafețele de apă pe care se cultivă stuf nu vor mai putea fi considerate pajiști și nu vor mai aduce în buzunarele baronilor PSD milioane de euro din subvenții europene. Parlamentarii USR Diana Buzoianu, Narcis Mircescu și Sebastian Cernic au depus un proiect prin care legislația să revină la forma anterioară modificărilor cu dedicație operate în aprilie de majoritatea PSD, PNL, UDMR, AUR și minoritățile naționale.

O investigație „România, te iubesc!” a dezvăluit, acum două zile, cum peste 10.000 de hectare din Delta Dunării s-au transformat, peste noapte, din apă în pajiști pentru ca proprietarii să poată beneficia de subvențiile europene.

Transformarea a fost posibilă după ce majoritatea controlată de PSD a modificat OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor, în sensul ca în categoria pajiștilor să fie considerate și suprafețele în sistem de paludicultură (practica agricolă desfășurată pe terenuri mlăștinoase, pe turbării umede, care poate include cultivarea sau recoltarea de diferite tipuri de stuf).

„O modificare tehnică legislativă, introdusă pe furiș, a fost folosită ca să facă baronii PSD și mai mulți bani. Coincidență, desigur, că familia domnului Paul Stănescu urmează să se îmbogățească cu niște milioane din această modificare legislativă. Ca să fim siguri că și în acte Delta rămâne Deltă, iar apele nu devin pajiști, că legislația nu e făcută să îmbogățească niște șmecheri de partid, am depus un proiect de lege prin care amendamentele toxice să fie eliminate din lege”, declară deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședinta Comisiei pentru mediu.

Proiectul USR propune să fie abrogate exact modificările aduse în aprilie (https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19127) de majoritatea controlată de PSD, modificări validate și de președinte în mai, prin promulgare. La momentul dezbaterilor din Parlament, USR a fost singurul partid care nu a votat proiectul de lege.

„Am inițiat acest proiect după ce am urmărit dezvăluirile legate de suprafețele de stuf din Delta Dunării, care au devenit pajiște peste noapte în urma unor amendamente suspecte, trecute pe repede-înainte, prin Parlament. Am speranța că proiectul USR va fi adoptat și modificările respective vor trece la capitolul erori, nu la cel al modificărilor cu dedicație. Mulțumesc jurnaliștilor care au investigat această situație”, afirmă senatorul USR Narcis Mircescu.

De menționat că proiectul de lege în care majoritatea controlată de PSD a introdus amendamentele nocive conținea, în forma sa inițială, cu totul alte prevederi. După respingerea în Senat, PSD și aliații săi au modificat radical conținutul proiectului, astfel că se ridică și serioase semne de întrebare cu privire la constituționalitatea legii rezultate.

„În România, prea multe legi au fost făcute cu dedicație. Foarte mulți fii și fini de baroni PSD și PNL controlează firme care pun mâna pe milioane de euro. În tot acest timp, agricultorii României decontează prostia și nepăsarea guvernanților”, precizează senatorul USR Sebastian Cernic.