Proiecte USR în sprijinul studenților: burse indexate și fără majorări de taxe în timpul ciclului de studii

Proiecte USR în sprijinul studenților: burse indexate și fără majorări de taxe în timpul ciclului de studii

USR a depus, la inițiativa deputatului USR Filip Havârneanu, două proiecte de lege în sprijinul studenților: bursele să fie indexate cu rata inflației și taxele să nu se majoreze în timpul ciclului de studii.

Primul proiect modifică Legea învățământului superior (nr. 199/2023) în sensul obligării instituțiilor de învățământ superior să actualizeze bursele acordate studenților, anual, cu rata inflației.

„O majorare a burselor în funcție de rata inflației nu face decât să coreleze în mod realist acest venit – uneori, singurul venit – cu nevoile pe care le are un tânăr care studiază la facultate în România. Bursele blocate la aceeași valoare nu oferă studenților posibilitatea de a-și acoperi cheltuielile curente și determină abandonul universitar. Având în vedere toate scumpirile și faptul că unele universități au mărit taxele de cazare în căminele din subordine, propunerea USR vine în ajutorul studenților care, cu aceeași sumă fixă, nu pot face față unor cheltuieli de rutină care s-au dublat sau triplat în acești ani”, declară deputatul USR Filip Havârneanu.

Al doilea proiect USR propune ca taxa de școlarizare percepută de universitățile de stat și particulare să fie adusă la cunoștința candidaților cu cel puțin 6 luni înainte de examenul de admitere și să nu poată fi modificată pe durata ciclului de studii pentru aceeași promoție de studenți.

„Mulți studenți nu dispun de venituri în anii de facultate pentru că doresc să se concentreze exclusiv pe procesul de învățare. Cei care, totuși, au un loc de muncă și merg în paralel la cursuri fac un sacrificiu și se bazează pe niște calcule financiare destul de exacte. Or, mărirea taxelor pe parcurs, după ce anterior a fost stabilită o sumă, este «o supriză» care dă peste cap socotelile studenților. Venim în sprijinul lor cu această lege, pentru că deciziile luate peste noapte și unilateral de universități nu fac decât să demotiveze tinerii și să facă imposibilă dorința lor de a-și finaliza studiile”, precizează Filip Havârneanu.

Conform unui studiu realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, din ce în ce mai mulți tineri nu-și permit „luxul” parcurgerii studiilor universitare, aspect ce situează România la coada clasamentelor europene privind numărul de tineri cu studii superioare finalizate. Aproape 40% dintre studenții de anul I nu ajung să-și dea licența și, de cele mai multe ori, renunțarea la studii are drept cauză probleme de ordin financiar.