Cristian Seidler: PSD promite pensionarilor, din nou, bani pe care nu îi are

Deputatul USR Cristian Seidler acuză PSD că face pensionarilor, din nou, în prag de an electoral, promisiuni goale: se angajează că va crește pensiile cu 40%, deși este evident că banii nu există la buget.

Ministrul PSD al Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat ieri că, odată cu recalcularea pensiilor pe formula din noua lege, cheltuielile cu pensiile vor ajunge, din septembrie 2024, la 13,8 miliarde de lei. Față de 9,6 miliarde de lei pe lună, cât sunt în prezent, înseamnă o creștere cu 43,75%. Exact așa a promis PSD și înainte de alegerile din 2019 și s-a dovedit că a fost o promisiune goală de care ulterior tot ei nu s-au putut ține”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

În 2023, dintr-un buget de stat aflat în colaps, care rezistă pe baza împrumuturilor cu dobânzi amețitoare, 17 miliarde de lei se duc cu titlul de subvenție pentru a putea fi acoperite cheltuielile cu pensiile. Dacă cheltuielile anuale cu pensiile cresc cu 43%, adică peste 50 de miliarde de lei, vor fi luați tot mai mulți bani de la bugetul de stat, dat fiind că veniturile la bugetul asigurărilor sociale nu cresc în același ritm.

Bugetul de stat este deficitar, ceea ce înseamnă, de fapt, că banii lipsă vor fi luați din împrumuturi cu dobândă foarte mare. Doar fondul de pensii publice va avea nevoie în 2024 să cheltuie cu 30 de miliarde de lei mai mult față de anul curent. Nimeni nu spune de unde ar urma să ia acești bani. PSD promite din nou bani pe care nu îi are și asta pentru că anul viitor vor fi alegeri. Pentru a obține voturile pensionarilor, PSD le promite din nou marea cu sarea”, precizează Cristian Seidler.

Deputatul USR atrage atenția și asupra termenului de 9 luni în care actualul ministru al Muncii spune că va face recalcularea a 4,8 milioane de dosare de pensii, deși același ministru recunoaște că este nevoie de parcurgerea mai multor demersuri tehnice și administrative, iar în doi ani nu s-a reușit nici măcar digitizarea pe care au promis că o vor realiza într-un an.