Proiect USR pentru transparență în numirile din consulate

Proiect USR pentru transparență în numirile din consulate

Parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail și Iulian Lorincz, au depus o inițiativă legislativă care transparentizează numirile consulilor generali trimiși de România în lume.

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, consideră că Parlamentul ar trebui să joace un rol nu numai în cazul ambasadorilor, ci și al consulilor generali.

Numirile de consuli generali nu trebuie să se mai întâmple în spatele ușilor închise. Consulii generali sunt persoane extrem de importante în arhitectura instituțională a statului român pentru cei 5 milioane de cetățeni din străinătate. Practica numirii unor persoane fără calificare sau a unor pile de partid în asemenea funcții lovește în imaginea externă a României și ea trebuie să înceteze”, declară senatorul USR Radu Mihail.

Conform inițiativei legislative USR, așa cum ambasadorii României sunt audiați în mod public în Parlament, aceeași regulă ar urma să se aplice și în cazul consulilor generali, aceștia urmând să vină în fața comisiilor de specialitate pentru a-și prezenta candidatura, obiectivele mandatului, să răspundă la întrebări, iar CV-urile lor să fie publice.

Ne dorim să creștem transparența în cazul acestor numiri. În ultimii ani, au ajuns tot mai des în presă cazuri în care persoanele propuse pentru posturi de consuli generali nu au făcut cinste țării noastre. Este absolut necesar să existe măcar un filtru în Parlament cu privire la aceste numiri politice pe funcții așa de importante cum este cea de consul general. Măcar să cunoaștem și noi CV-urile celor care ne reprezintă peste hotare și să ne spună ce își doresc să facă odată ajunși la post. Vorbim totuși de oameni care au de gestionat o comunitate de 5 milioane de români din străinătate”, precizează deputatul USR Iulian Lorincz.

În august, Guvernul Ciolacu a continuat seria numirilor politice și la nivel de consulate, numind 19 consuli generali într-o singură zi. Printre aceste numiri sunt și persoane apropiate PSD-PNL, care nu au trecut prin concursul Ministerului de Externe, fără pregătire în domeniu sau despre care nu se știe mai nimic. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple.