PSD și PNL îi dau mână liberă lui Marcel Ciolacu să încalce legile

PSD și PNL îi dau mână liberă lui Marcel Ciolacu să încalce legile

PSD și PNL au votat astăzi, în Parlament, ca Marcel Ciolacu să poată încălca legile României după bunul plac și să aloce discreționar, în continuare, miliarde de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului. USR s-a opus, considerând că este inacceptabilă guvernarea prin decret și ca PSD-PNL să folosească un fond destinat cheltuielilor urgente sau neprevăzute pentru privilegii și pentru a cârpi un buget mincinos.

Deputații PSD-PNL, susținuți de cei ai UDMR și ai minorităților naționale, au aprobat fără modificări ordonanța de urgență (nr. 73/2023) prin care Marcel Ciolacu și-a dat voie, prin derogare de la legile în vigoare, să folosească în 2023 banii din Fondul de rezervă bugetară pentru finanțarea de cheltuieli curente și de capital.

Într-o democrație, legile se respectă. Dar cu domnul Ciolacu la Palatul Victoria, România nu mai este o democrație. Ordonanța votată astăzi de PSD-PNL are derogări de la două legi – Legea finanțelor publice și Legea responsabilității fiscal-bugetare – ca să poată fi utilizat Fondul de rezervă pentru a face orice. În teorie, avem niște legi care previn acest șvaițer bugetar, această debandada, dar ele sunt modificate de un guvern căruia nu-i pasă absolut deloc de respectarea legii. Ordonanța și votul de aprobare a ei subliniază mesajul că actualul Guvern nu va respecta nicio lege a statului român și că orice va putea călca în picioare o va face”, declară deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

USR a centralizat cele peste 50 de hotărâri de guvern prin care s-au alocat bani din Fondul de rezervă și a constatat că, până la data de 8 noiembrie 2023, Guvernul PSD-PNL a cheltuit peste 10 miliarde de lei din acest fond. Fond care, atenție, avea inițial prevăzute doar 680 de milioane de lei.

Cum a fost posibil? Exact prin derogări, prin luarea de bani de la alte ministere, nu știm exact de unde. Dar știm foarte bine unde s-au dus banii. Peste 1 miliard de lei au dat pentru pensiile speciale și alte privilegii”, precizează Claudiu Năsui.