USR cere delimitarea PNL de Nicolae Robu după ce acesta a publicat un video fals cu Dominic Fritz

USR cere delimitarea PNL de Nicolae Robu după ce acesta a publicat un video fals cu Dominic Fritz

USR cere președintelui PNL Nicolae Ciucă și președintelui PNL Timiș, Alin Nica, să condamne public utilizarea de către Nicolae Robu a unui video contrafăcut în care apare primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Nicolae Robu a luat un mesaj dintr-un comunicat de presă, l-a transformat în vocea lui Dominic Fritz printr-un software și l-a suprapus peste un video în care vorbește primarul Timișoarei, creând impresia că vocea care se aude este a lui Dominic Fritz.

”Domnul Robu dovedește din nou că îi lipsește orice fel de busolă morală. Să falsifici videoclipuri ale adversarului politic nu mai are nicio legătură cu competiția democratică. După ce a insinuat că alegerile din 2020, pe care le-a pierdut, au fost falsificate, a trecut la următorul nivel al minciunii. Robu se joacă cu același foc cu care China și Rusia încearcă să incendieze democrațiile din Europa. Nu poți să vrei să fii primarul Timișoarei și să disprețuiești atât de deschis valorile de bază ale libertății și democrației pentru care timișorenii au plătit un preț scump” a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei. 

Recent, Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoarei făcea un val de declarații publice xenofobe în care acuză existența unei “grupări geopolitico-economice germano-româno-austriace”, care l-ar susține pe Dominic Fritz.

„Ceea ce a făcut Nicolae Robu reprezintă un precedent deosebit de periculos. Linia dintre real și falsificare cu bună știință a fost călcată. Domnul Robu demonstrează încă o dată că este capabil de orice în goana după putere. De aceea, îi îndemn pe timișoreni la multă atenție, pentru că uneori ceea ce pare real poate fi de fapt un deepfake.

Domnul Robu a mai primit cartonașul roșu din partea timișorenilor, în 2020. Ei nu uită că a promovat oameni angajați prin falsificarea concursurilor, că a patronat timp de 8 ani jaful din patrimoniul Timișoarei, și că a incitat la ură împotriva primarului Dominic Fritz printr-un discurs xenofob și anti-european. Nicolae Robu demonstrează că nu-l interesează niciun fel de regulă morală, legală sau politică. În 2024, timișorenii vor trebui să aleagă nu doar un primar, ci să apere însăși democrația timișoreană˝, a declarat Paula Romocean, președinta USR Timișoara.

USR le solicită lui Nicolae Ciucă și Alin Nica să se distanțeze ferm de acțiunile electorale ale lui Nicolae Robu care încalcă bunul-simț și legile României. Este o linie roșie de care niciun partid nu trebuia să treacă. Paradoxal, chiar PNL promovează în Parlament o lege anti-deepfake, în timp ce candidatul PNL pentru Primăria Timișoara îl folosește, public și fără nicio rușine.

Deepfake înseamnă ¨profund fals˝ și reprezintă un mesaj video în care cu ajutorul inteligenței artificiale sunt trucate imagini și mesaje audio, astfel încât să pară că cel care apare în video face anumite gesturi sau spune anumite fraze, despre care cei care le privesc nu își dau seama dacă sunt reale sau false.

După primele relatări de presă ale falsului, Robu a înlocuit filmul cu altul. Cel postat original poate fi accesat aici: https://youtu.be/hmzdQG4QokA