Dezbaterile de azi din comisiile Camerei Deputaților au confirmat faptul că PSD și PNL au mințit când au susținut că au calculat impactul bugetar al noii legi a pensiilor și că vor exista bani pentru majorările promise pensionarilor. Tot o minciună este și că nu vor crește taxele pentru români: au inclus chiar în legea pensiilor mecanismul automat pentru creșterea taxelor pe salarii.
„Situația este deosebit de gravă. În urmă cu două săptămâni, ministrul Muncii a venit în Comisia pentru muncă și ne-a spus că are raportul Băncii Mondiale și că el va fi distribuit parlamentarilor înainte de dezbaterea pe lege. Nu doar că Ministerul nu a transmis documentul, dar am aflat astăzi că documentul nu este încă gata, deși în baza lui s-a întocmit noua lege a pensiilor. La PSD și PNL minciuna este în continuu progres, din ce în ce mai multe minciuni spuse în comisiile parlamentare, dar și tuturor românilor interesați de subiectul pensiilor”, declară deputatul USR Cristian Seidler.
La prezentarea noii legi a pensiilor, ministrul Simona Bucura Oprescu a susținut, invocând raportul Băncii Mondiale, că impactul bugetar pentru plata pensiilor majorate și recalculate va fi în 2024 de aproape 146,2 miliarde de lei, cu 30,2 miliarde de lei mai mult decât în 2023.
„Astăzi, cu doar câteva ore înainte de votul final în Parlament, reprezentanții Ministerului Muncii au admis că nu este calculat încă impactul financiar al noii legi a pensiilor și că reprezentanții Băncii Mondiale și Ministerului Finanțelor lucrează încă la cifre. Asta în condițiile în care reprezentanții Guvernului PSD-PNL, în frunte cu premierul Ciolacu, au spus constant la tv că nu este nicio problemă, că există banii pentru majorări și că sumele au fost agreate cu Banca Mondială și Comisia Europeană”, afirmă deputata USR Oana Țoiu.
Tot o minciună este și afirmația PSD-PNL că nu vor crește din nou taxele pentru români, dat fiind că ar exista banii aferenți majorărilor de pensii promise. Or coaliția patronată de Klaus Iohannis a prevăzut chiar în noua lege a pensiilor un mecanism automat de creștere a taxelor pe salarii. Este vorba de art. 84 alin. 11 din noua lege care prevede că, în situația constatării depășirii cheltuielilor cu pensiile publice, „autoritățile competente vor lua măsurile necesare pentru revenirea la referința stabilită, exprimată ca procent în PIB, inclusiv de creștere a contribuțiilor de asigurări sociale de stat”.
USR a propus eliminarea prevederii dar, la fel ca toate celelalte amendamente USR, și acesta a fost respins.