Horațiu Cosma: Faultând industria construcțiilor, Guvernul PSD-PNL comite un atentat la dezvoltarea României

Horațiu Cosma: Faultând industria construcțiilor, Guvernul PSD-PNL comite un atentat la dezvoltarea României

Guvernul PSD-PNL faultează industria construcțiilor prin neplata a tot mai multor facturi pentru proiectele de autostrăzi și drumuri expres. Facturile neplătite au depășit 1 miliard de lei și gaura se tot adâncește, ceea ce echivalează cu un atentat la dezvoltarea României, avertizează Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

De doi ani, PSD și PNL dau petrecere pe banii românilor. Pensii speciale până la cer, mii de angajări de pile la stat, BMW-uri cu dedicație și multă bătaie de joc față de banul public. Iar, acum, au ajuns să se plângă că nu mai au bani. Și dau încă o țeapă constructorilor. Nu le mai plătesc facturile pe final de an, pentru lucrările executate la grădinițe, școli sau drumuri. Vor împinge spre faliment mii de firme. Și, cu ele, și șansa României de a atrage miliardele de euro din PNRR sau fonduri europene clasice în următorii ani”, declară Horațiu Cosma.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor arată că a fost depășită borna de 1 miliard de lei facturi neplătite în ultimele săptămâni de către Compania de Drumuri:

  • 320 milioane lei pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești
  • 250 milioane pe Autostrada Moldovei A7
  • 110 milioane pe Autostrada A0 de Centură București
  • 190 milioane pe drumul expres Craiova – Pitești
  • 180 milioane pe Autostrada A3 Transilvania
  • 85 milioane la podul peste Dunăre de la Brăila
  • 27 milioane la drumul expres Brăila – Galați

Iar neplata facturilor vine după o serie de măsuri prin care Guvernul Ciolacu, cu aprobarea PNL, a afectat deja substanțial mediul privat. Scoaterea de pe o zi pe alta a scutirilor fiscale pentru constructori, promise inițial până în 2028, și majorarea taxelor pentru firme sunt doar două dintre măsurile disperate prin care PSD și PNL încearcă, cu riscul de a arunca în aer întreaga economie, să acopere gaura uriașă la bugetul de stat pe care au creat-o.