USR: O nouă mascaradă în Parlament. Ordonanța “austerității” a trecut azi tacit de Senat

USR: O nouă mascaradă în Parlament. Ordonanța “austerității” a trecut azi tacit de Senat

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru de finanțe, acuză coaliția PSD-PNL că încalcă orice normă de bună-guvernare, transformând Parlamentul și parlamentarii în simpli spectatori, lipsiți de orice putere de a corecta aberațiile promovate de guvern. OUG90/2023, numită impropriu ”ordonanța austerității”, a ajuns astăzi, 25 noiembrie, la termenul de adoptare tacită în Senat.

A fost o mascaradă marca PSD-PNL în comisiile din Senat pentru a trage de timp astfel încât acest OUG să ajungă la adoptare tacită.

În comisiile de aviz și cele raportoare din Senat au fost adoptate o serie de amendamente menite să repare măcar o parte din ororile propuse de Guvern, dar toate se pierd odată cu trecerea tacită a proiectului legislativ de Senat.

Anca Dragu: Această OUG este dincolo de orice imaginație. Nu avem o bugetare multi-anuală să permită predictibilitatea și continuarea investițiilor pe mai mulți ani, dar acum nu mai avem nici bugetare anuală. Trăim într-un perpetuum ”acum, acum, acum”. Am ajuns să bugetăm de azi pe mâine, cu ochii la ședințele de guvern și la pixul lui Marcel Ciolacu, cel care împarte banii din impozitele și taxelor românilor după bunul lui plac, din fondul de rezervă, fără niciun criteriu economic, fără nicio justificare rațională. Guvernul a mutat rectificarea bugetară în pixul lui Ciolacu pentru că PSD și PNL doresc să ascundă catastrofa bugetară pe care au generat-o și care au scăpat-o de sub control si sa controleze. Ordonanța aceasta nu este a austerității, ci este ordonanța ineptitudinii economice și fiscale si a politizării tuturor instituțiilor. Domnul Ciolacu decide cine mai are bani de salarii, cine mai are bani de investiții, cine supraviețuiește.

OUG 90/2023 încalcă autonomia locală, intervine abuziv în procesul bugetar, creează arierate, amână investiții și transferă, practic, bugetul țării către Fondul de rezervă al guvernului, aflat la dispoziția și bunul plac al lui Marcel Ciolacu.