Cristina Prună: Sectorul prosumatorilor riscă să devină noua țintă a politicilor greșite ale Guvernului 

Cristina Prună: Sectorul prosumatorilor riscă să devină noua țintă a politicilor greșite ale Guvernului 

Vicepreședinta Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, deputata USR Cristina Prună, avertizează că Guvernul riscă să frâneze investițiile în dezvoltarea sectorului prosumatorilor din România. Avertismentul vine în contextul în care ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat săptămâna aceasta că există prosumatori care instalează o capacitate mult peste consumul propriu, iar acest comportament incorect ar trebui sancționat într-un fel. 

Rolul prosumatorilor în sistemul energetic românesc este din ce în ce mai important. Numai în 2023, numărul acestora a crescut cu peste 100%, de la 44.000 la 97.000. Capacitatea instalată a crescut și ea de la 478 de megawați la 1.225 de megawați, conform datelor oficiale, și se estimează că va ajunge la 1.500 de megawați până la finalul anului, echivalentul capacității instalate în cele doua reactoare de la Cernavodă. 

„În contextul european și internațional de susținere a prosumatorilor, este clar că România trebuie să mențină un climat stimulativ pentru dezvoltarea acestui sector. Dacă există probleme legate de accelerarea creșterii prosumatorilor, acestea trebuie să își găsească răspunsul în investiții în modernizarea rețelelor de transport și distribuție și creșterea capacităților de stocare, nicidecum în formule de sancționare a prosumatorilor care produc mai mult decât consumă. Sectorul prosumatorilor riscă altfel să devină noua țintă a politicilor greșite ale Guvernului și să fie îngreunat pe termen mediu și lung”, declară deputata Cristina Prună.

Sectorul prosumatorilor a generat în ultimii ani mai multă capacitate instalată de producție de energie electrică decât a realizat direct statul român în ultimii 33 de ani. 

„Prosumator nu înseamnă doar o persoană care produce pentru consumul propriu. Prosumator este și cel care stochează și vinde energie electrică din surse regenerabile. Îi recomand ministrului Burduja să verifice definiția din lege. Iar sectorul prosumatorilor trebuie încurajat să crească în continuare, nu să fie descurajat prin politici proaste. Prin decizia actualului guvern, viitorii prosumatori, persoane fizice, vor plăti de la 1 ianuarie 2024 o cotă mai mare de TVA la cumpărarea panourilor fotovoltaice, iar Programul Casa Verde are probleme în continuare. Nu este deloc momentul discutării, chiar și numai ca posibilitate, a scenariului unei sancționări a prosumatorilor care produc mai mult decât consumă. Dimpotrivă, prosumatorii ar trebui să beneficieze de un climat de reglementare atractiv și predictibil datorită rolului cheie pe care îl au în creșterea securității energetice a României dar și în reducerea facturilor la energie,” adaugă Cristina Prună. 

Sectorul prosumatorilor se dezvoltă în întreaga Uniune Europeană. Promovarea utilizării rapide și masive a energiei fotovoltaice la nivel mic și descentralizat este o prioritate la nivelul politicilor europene.