Proiect USR pentru ca pacienții să nu fie condiționați să meargă la anumite clinici private

Proiect USR pentru ca pacienții să nu fie condiționați să meargă la anumite clinici private

Deputații USR Nicu Fălcoi și Adrian Wiener au depus o inițiativă legislativă care propune modificarea Legii drepturilor pacientului (nr. 46/2003) și a Legii privind reforma în domeniul sănătății (nr. 95/2006), în sensul interzicerii oricărei forme de presiune sau de condiționare de către personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare publice pentru a determina pacientul să recurgă la servicii medicale în unități sanitare private.

Proiectul de lege s-a născut din preocuparea noastră de a veni în sprijinul pacienților români, astfel încât să le fie apărate mai bine și mai eficient interesele. Ne propunem să limităm plimbarea pacienților între spitalele de stat și cabinetele private deservite de aceleași cadre medicale care le-au acordat servicii de îngrijire în spitalele de stat. Știm cu toții, din păcate, că aceasta e o practică la care se recurge foarte frecvent și adesea în mod cu totul nejustificat, pacientul fiind transformat într-o sursă de venit pentru cabinetele private”, declară deputatul USR Nicu Fălcoi.

Proiectul USR este construit pe premisa că interesul pacientului și grija față de acesta trebuie să primeze în sistemul medical și, de aceea, insistă pe obligația medicilor de a respecta drepturile pacienților.

Există un posibil conflict moral al medicului care lucrează și la stat, și la privat. Aceleași servicii, uneori aceiași pacienți, într-un loc gratuit, dincolo contra cost. Spitalele oferă îngrijiri medicale integrate – există și spitalizare, și consultații ambulatorii. E firesc ca pacientul – persoană vulnerabilă –  care se adresează sistemului public să beneficieze de întreg continuumul de asistență medicală în același loc. Să nu fie constrâns să meargă și în regim cu plată, în privat”, precizează deputatul USR Adrian Wiener.

Nerespectarea interdicției de către medici și personalul nemedical ar urma să constituie abatere disciplinară.