Inițiativă USR în sprijinul firmelor care investesc în mașini electrice

Inițiativă USR în sprijinul firmelor care investesc în mașini electrice

Parlamentarii USR Pollyana Hangan și Cristian Bordei au depus o inițiativă legislativă în sprijinul firmelor care au investit în protejarea mediului și au achiziționat automobile electrice.

Astfel, inițiativa urmărește modificarea Codului fiscal și majorarea sumei lunare ce reprezintă cheltuielile cu amortizarea, de la 1500 lei/lună așa cum este stabilit în momentul de față, la 2500 lei/lună pentru vehiculele electrice.

Conform actualelor prevederi din Codul Fiscal, posesorii de autovehicule electrice nu au posibilitatea de a deduce cheltuielile cu combustibilul lunar, iar pentru a crea un cadru legal echilibrat și just, este necesar ca plafonul cheltuielilor lunare cu amortizarea unui autovehicul electric sa fie majorat.

Senatorul USR Cristian Bordei, care este și membru al comisiei pentru energie din Senat, consideră că cei care au achiziționat automobile electrice trebuie să se bucure de aceleași drepturi și datorii față de stat la fel ca cei care au mașini clasice, cu motoare cu ardere internă.

Cristian Bordei: ”Posesorii de mașini pe motorină/benzină au dreptul să deducă lunar cheltuielile cu combustibilul, piesele de schimb, RCA, TVA, în schimb cei care dețin autovehicule electrice nu beneficiază în totalitate de aceleași drepturi, ceea ce este o inechitate. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul pentru vehiculele pe motorină/benzină nu se aplica în cazul vehiculelor electrice, drept pentru care este necesar ca plafonul cheltuielilor lunare cu amortizarea unui autovehicul electric să fie majorat.”

La rândul ei, deputata Pollyanna Hangan, membră a comisiei economice din Camera Deputaților, crede că România trebuie să facă mai mult pentru stimularea achizițiilor de mașini electrice, măsuri necesare în tentativa de a atinge obiectivele stabilite prin Pactul ecologic european și transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în anul 2050.

Pollyanna Hangan: ”Măsura propusă este încă un pas pentru atingerea scopului propus de ministerul Mediului privind programul de stimulare a achiziției de vehicule electrice destinat companiilor, astfel încât România să își atingă obiectivele privind nivelul emisiilor stabilite prin Pactul ecologic european.”