Cristian Ghinea: Ciolacu se laudă cu o cerere de plată din PNRR întârziată 6 luni

Cristian Ghinea: Ciolacu se laudă cu o cerere de plată din PNRR întârziată 6 luni

Fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl critică pe premierul Marcel Ciolacu pentru că a întârziat cu șase luni depunerea cererii de plată numărul 3 pe PNRR. Cristian Ghinea avertizează că dacă Guvernul nu se grăbește să trimită cererea, aceasta va fi analizată de Moș Crăciun.

”Ciolacu ne anunță astăzi victorios că vineri depune Cererea de Plată numărul 3 pe PNRR. Cererea asta ar fi trebuit deja depusă și încasată, încă de la mijlocul anului. Tot anul ăsta ar fi trebuit să depunem și, dacă ne mișcam bine, puteam să și încasăm zilele astea și cererea de plată numărul 4. 5,5 miliarde de euro ar fi trebuit să intre în România anul acesta din PNRR, Ciolacu abia trimite prima cerere de plată “vineri”, dacă nu se grăbesc o să-i apuce Crăciunul și anul ăsta o să le mai analizeze cererea probabil doar Moș Crăciun”, spune Cristian Ghinea.

Fostul ministru responsabil de coordonarea PNRR pentru România îl mai critică pe premierul PSD și pentru încercările succesive de a submina Pilonul 2, în condițiile în care creșterea cotei de contribuție la pensia privată este jalon în PNRR.

”Creșterea cotei de contribuție la pensia privată este jalon în PNRR, de la 3,75% la 4,75%, pusă de USR. Au făcut o șmecherie în 2022, au dat legea, dar cu aplicare din 2024. Acum, au vrut să o amâne iar, că e foame mare de bani la buget pentru pensii speciale și sinecuri. Doar că ei au raportat deja acest jalon ca fiind îndeplinit și au și luat banii pentru el. Comisia le-a spus că le taie banii dacă mai fac mânării cu un jalon deja raportat ca îndeplinit. Astăzi, Ciolacu iese și spune că el habar nu are de propunerile lui Boloș, că nu a vorbit cu el, că nu e posibil așa ceva, că ne ia Comisia banii dacă ne ținem de măgării. Niște bezmetici se ocupă de PNRR-ul României”, avertizează Ghinea.