Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, la final. Evenimentele culturale au atras sute de mii de turiști în 2023

Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, la final. Evenimentele culturale au atras sute de mii de turiști în 2023

Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii a ajuns la final. Evenimentele culturale desfășurate în acest an au atras sute de mii de turiști și au avut un impact enorm asupra dezvoltării orașului și a vizibilității Timișoarei.

„Am redefinit cultura ca motor al dezvoltării și am repus Timișoara și România pe harta Europei. Avem o nouă dinamică de dezvoltare în oraș. Am pornit cu 349 de organizații care și-au asumat să dea viață acestui proiect și avem azi peste 800 de organizații implicate. O singură capitală a fost făcută de sute de organizații, firme, persoane, artiști și voluntari. Vrem să rămânem capitală a culturii în Europa și în anii următori, un oraș care concurează fără complexe cu marile orașe europene. Strategia noastră prin care schimbăm comunitatea prin investiții în cultură continuă”, a transmis primarul USR Dominic Fritz.

Primăria Timișoara a alocat în 2023 aproximativ 145 de milioane lei pentru cultură. Au fost finanțate evenimente cu zeci de mii de participanți fiecare:

•           Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara – 193.525 vizitatori;

•           Deschiderea Timișoara 2023 și expozițiile aferente – 109.000 participanți;

•           Timișoara 2023. Celebrarea orașului – peste 80.000 de spectatori;

•           Cazarma U – Proiectul „După sculptură/Sculptură după” – peste 70.000 de vizitatori;

•           Bienala Art Encounters 2023, ediția a 5-a – 25.000 vizitatori.

Investiții de peste 350 de milioane lei au fost făcute de asemenea în 15 obiective de infrastructură culturală: 5 finalizate (Cinema Victoria, Cinema Timiș, Galeriile Bastion, Centrul educațional și cultural Kuncz, MX – zona nord) și alte 5 care vor fi finalizate anul viitor (Cinema Dacia, Cinema Studio, Centrul Freidorf, Centrul Multicultural Mărășești, Turnul de Apă Iosefin).