Diana Buzoianu: „Statul ne minte că respirăm un aer curat. De fapt, nu colectează date. Pe cine ajută ascunsul mizeriei sub preș?”

Deputata USR Diana Buzoianu atrage atenția că din peste 180 de stații de pe site-ul calitateaer.ro doar aproximativ 40 de stații colectează date complete. Aceasta este singura platformă oficială gestionată de autoritățile române care ar trebui să ne spună ce calitate a aerului avem.

Majoritatea absolută a stațiilor de monitorizare a calității aerului nu colectează deloc date sau le colectează incomplet pentru că Ministerul Mediului nu a încheiat la timp contracte de mentenanță (a întârziat cu ele doi ani de zile). Pe aceeași platformă, însă, chiar și acolo unde nu sunt colectate date complete, românii sunt mințiți că aerul nu e poluat.

„Problema este că românii sunt mințiți că respiră un aer curat. Dacă intrăm pe platforma calitateaer.ro, vom vedea că autoritățile ne spun, pentru aproximativ 104 stații, că aerul pe care îl respirăm, în general, e curat. Doar că stațiile respective verzi (peste 60), în fapt, colectează date incomplete. O stație, de exemplu, care trebuie să colecteze date pentru patru indicatori, ajunge să colecteze date despre un singur indicator. Și, apoi, pe platforma calitateaer.ro, stația aia arată verde. Adică suntem mințiți pe față”, declară Diana Buzoianu.

Câteva exemple de localități în care stațiile arată o calitate a aerului bună, deși nu colectează date complete:

• Stațiile de la Baia Mare sunt verzi, deși colectează date doar pentru jumătate din indicatorii pentru care ar trebui să colecteze date. Nu se colectează date despre PM-uri, de exemplu, dar suntem asigurați, nu se știe cum, că locuitorii din zonă respiră un aer curat.
• Una dintre cele trei stații de la Bacău (BC-1) colectează date de la un singur indicator din patru, dar, cu toate acestea, platforma ne asigură că respirăm un aer bun.
• Cele două stații de la Sibiu care ne mint că avem un aer curat colectează, tot așa, date despre un singur indicator din patru. Nici la aceste stații nu se colectează date despre PM-uri.
• Singura stație din Sebeș care apare pe platformă că ar funcționa, surpriză, și ea ne spune că respirăm un aer curat. Un singur criteriu din trei este monitorizat.
• Stația de la Sfântul Gheorghe (CV-1) nu colectează date decât pentru un criteriu din patru și ne spune că aerul e bun de respirat. Nici aici nu se colectează date despre PM-uri.

Aceeași situație găsim la stațiile din Sânpetru, din Hunedoara, Semenic, ieșire din Craiova (DJ-5), Pitești (AG-3 și AG-5), Alexandria, Braniștea.

„Faptul că doi ani de zile nu am colectat date relevante despre calitatea aerului în România – de când au expirat contractele de mentenanță pentru stații – e una. Vom plăti și pentru asta amenzi la nivel european. Dar faptul că Ministerul Mediului ne minte că, chiar și acolo unde nu colectează datele, respirăm un aer curat este de-a dreptul aberant și revoltător. Românii mor în țara asta prematur din cauza poluării aerului. Pe cine ajută să ascundem mizeria sub preș?”, conchide Diana Buzoianu.