USR: Foamea de bani și incompetența PSD-PNL îi împing spre faliment pe transportatori

USR: Foamea de bani și incompetența PSD-PNL îi împing spre faliment pe transportatori

Incapacitatea Guvernului PSD-PNL de a gestiona și rezolva problemele cu adevărat importante pentru cetățeni i-a scos, astăzi, în stradă pe transportatori și o parte dintre fermieri, după ce, zilele trecute, medicii și elevii și-au strigat nemulțumirea în spațiul public. După modelul „vorbe, nu fapte”, atât de drag premierului Ciolacu, și această problemă este privită la Palatul Victoria cu ridicări din umeri.

Printre problemele care i-au scos pe transportatori în stradă se numără prețurile la polițele RCA care au tot crescut în ultimii ani și creșterea cu 30 de bani, de la 1 ianuarie 2024, a accizei la motorină. Eșecul privind intrarea României în Schengen, care se traduce în zile la rând de coadă în vămi, precum și lipsa autostrăzilor, care pune ore suplimentare și multă incertitudine în activitatea transportatorilor reprezintă, de asemenea, cauze ale protestului de astăzi.

Toate acestea fac ca transportatorii români să nu fie competitivi la nivel european. Transportatorilor le e tot mai complicat să își țină oamenii, să găsească noi angajați, să-și țină afacerile pe linia de plutire. În ritmul actual, foamea și incompetența PSD-PNL îi împing spre faliment. În plus, costuri mai mari pentru transportatori înseamnă automat prețuri mai mari la raft pentru toți românii”, declară Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Cât privește problema polițelor RCA, USR a atras atenția, în repetate rânduri, că Autoritatea de Supraveghere Financiară a reglementat piața atât de prost încât a blocat concurența onestă, permițând, în schimb, schemelor piramidale să funcționeze.

Rezultatul e că toate cele patru mari falimente pe care le-a avut România se plătesc acum din Fondul de garantare a asigurărilor, alimentat tot din prețul RCA. În toți anii aceștia, problema principală a celor de la ASF a fost cum să-și crească salariile deja exorbitante, dându-și salarii în plus. Mitul salariilor mari la stat care atrag competență. De fapt, atrag politruci. Cinci din cei nouă foști conducători ai ASF au primit noi mandate din partea PSD-PNL. ASF trebuie desființat și reînființat de la zero”, precizează Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.