USR: Guvernul PSD-PNL ia mâncarea de la gura elevilor ca să pară că este responsabil cu bugetul

USR: Guvernul PSD-PNL ia mâncarea de la gura elevilor ca să pară că este responsabil cu bugetul

Guvernul PSD-PNL alocă zero lei pentru masa caldă pentru ianuarie și pentru februarie, deși programul trebuia să fie disponibil pentru un milion de elevi din prima zi de școală. Hotărârea de Guvern care reglementează Programul Național Masă Sănătoasă avea termen 1 noiembrie 2023, dar Consiliul Economic și Social a primit abia astăzi, 10 ianuarie 2024, documentul oficial pentru avizare. Nu este o simplă întârziere birocratică, ci blocarea sprijinului pentru copii și familiile acestora, într-o perioadă dificilă, marcată de scumpiri.

Mai grav, Ministerul Educației cere încă 30 de zile să aprobe lista școlilor în care se va desfășura programul, iar criterii de selecție încă nu există. Vor fi și acestea, ulterior, publicate prin Ordin al ministrului, ca abia apoi să pornească licitațiile.

Anul trecut, Ciolacu și PNL au mai luat din banii pentru mâncarea copiilor, masa caldă ajungând la mai puțin de 4% dintre beneficiari. În 2023, din cei 195.000.000 de lei care s-au alocat pentru 1.000.000 de copii au tăiat mai mult de 90% din resurse la începutul anului școlar 2023-2024.

„Pentru o familie din mediul rural, cu doi copii, un părinte salariat și unul care are grijă de gospodărie, doar pe navetă ar fi trebuit să dea peste jumătate din salariu și nici ajutorul pentru masa hrănitoare cât să se poată concentra copiii nu îl au. Mi-a scris o profesoară de matematică de la un Colegiu Național că are două gemene în clasă, foarte bune, dar de când vin pe rând la școală, pentru că nu își mai permit părinții toate biletele, nu mai pot ține pasul. Finlanda era o țară săracă atunci când a pornit programul mesei calde pentru fiecare copil și a câștigat prin asta mult. Mai aproape de noi, cu bani mai puțini, avem Chișinăul, unde e, deja, în fiecare școală, funcțional acest program. La noi, din miliardul alocat programului de masă în școli, deja 300 de milioane se vor întoarce la Fondul de rezervă al premierului Ciolacu, din mesele pe care copiii nu le mai primesc iarna asta”, declară Oana Țoiu, deputată USR din Comisia pentru Muncă și Protecție Socială.

Din analiza datelor SICAP anul trecut, din cauza blocajelor naționale, doar 101 școli din cele 450 au reușit să finalizeze licitațiile. Din cele 349 de școli rămase, doar una a demarat o procedură de licitație publică, fiind însă anulată. Astfel, având în vedere faptul că în lipsa licitațiilor asigurarea mesei calde este imposibilă, doar 37.855 de elevi din cei 181.253 au reușit să beneficieze de program, reprezentând 20,88%. Dacă ne raportăm la ținta de un milion de copii, prevăzută de Legea nr. 198/2023 pentru acest an școlar, doar 3,7% dintre copiii care ar fi putut să primească o masă caldă au primit asta din fondurile naționale. Banii necheltuiți au ajuns în Fondul de rezervă al premierului Ciolacu, care i-a putut realoca discreționar.

„E ceva profund greșit în prioritățile guvernului actual. Să lași pensionari speciali să mănânce mâncarea copiilor defavorizați e o „performanță” de lumea a treia. Banii se duc de fiecare dată spre un grup privilegiat, spre o castă, care parcă nu se mai satură sa bani. Statul îi lasă la o parte pe cei pe care ar trebui să îi ajute să se ridice, copiii țării, să le ofere un învățământ cu adevărat gratuit. Fără mâncare și transport, zeci de mii de elevi vor abandona școala, așa cum o fac deja, dar asta nu este niciodată o problemă pentru Guvern sau pentru un Minister al Educației care se laudă cu stagnarea învățământului. După profesori, a venit rândul elevilor să fie batjocoriți. Avem un Guvern și o putere care îi ajută mereu pe cei puternici și îi lovește în cei slabi”, afirmă Ștefan Pălărie, senator, membru în Comisia de Educație.

Amendamentele USR de extindere a programului și cele de acordare către familii a sumelor pentru pachetele de hrană în zilele în care programul este blocat și legea a fost încălcată de Minister au fost respinse, dar primarii USR asigură în multe școli din fonduri locale mese la cererea școlilor pentru a suplini blocajul Guvernului.

„Guvernul PSD-PNL iarăși se face că face. Rezultatul? Poate se va da puțină masă, posibil caldă, în niște școli, pentru niște copii și timp de niște săptămâni / luni. Mult mai puțin decât au promis și nicidecum în întreg anul școlar. În cazul optimist în care la nivel local se vor face licitații rapid, copiii vor beneficia de program începând cu martie-aprilie, deci în practică masa sănătoasă în școli rămâne un progrămel pentru 2-3 luni pe final de an școlar. PSD și PNL economisesc fix de unde nu trebuie: taie bani și timp de la măsurile care ar reduce abandonul școlar”, susține Irineu Darău, senator, membru în Comisia de Educație.

Proiectul HG-ului îl găsiți aici: https://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2024/HG-PN-Masa-sanatoasa.pdf