USR: Ciolacu și Rafila sunt groparii sistemului sanitar, nu salvatorii lui!

Deblocarea a mai puțin de o treime din posturile necesare în sistemul sanitar, anunțată astăzi ca o mare realizare de Guvernul PSD-PNL, nu rezolvă criza majoră din Sănătate. Criza a fost creată, cu incompetență și maxim cinism, tot de Marcel Ciolacu, Marcel Boloș și Alexandru Rafila. Pentru că rezolvă doar parțial problema pe care au creat-o, vor urma alte luni bune de criză, suprasolicitare a cadrelor medicale și vieți puse în pericol. USR reiterează solicitarea de deblocare a tuturor posturilor necesare în Sănătate.

Sistemul public de sănătate se află într-o criză profundă. Acum, cea mai mare problemă este criza de personal, o criză creată artificial, prin decizii iresponsabile ale Guvernului. Au blocat angajările, iar acum, când sistemul crapă, când oamenii sunt epuizați, când vulnerabilitățile actului medical pun viața pacienților în pericol, au decis să aprobe o parte din necesar. Urmează anunțurile de concurs, procedura de concurs în sine, adică luni de zile încă de criză, suprasolicitare, ture și gărzi acoperite cu eforturi supraomenești. Și toate acestea doar ca să demonstreze Ciolacu și Boloș că au făcut «reformă», că au tăiat în carne vie. Aceste decizii sunt echivalentul neglijenței criminale, a zădărnicirii combaterii bolilor. Ar trebui să aibă echivalent în Codul Penal”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

Ca și în alte situații, Marcel Ciolacu a creat o problemă majoră doar pentru a se putea lăuda, apoi, că o rezolvă. De ce a blocat angajările în Sănătate dacă „nu poate fi vorba de probleme financiare”, cum susține azi prim-ministrul PSD? Indiferent care este răspunsul, rezultatul deciziei guvernamentale a fost și este o bătaie de joc la adresa medicilor, asistenților, infirmierilor și pacienților.

Laudele premierului Ciolacu nu sunt acoperite și de cifre, dacă ținem cont că avem un deficit estimat, la nivelul întregii țări, la peste 20.000 de asistenți și personal medical auxiliar și la aproximativ 8.000 de medici. Guvernul PSD-PNL a deblocat doar 2.500 de posturi de medic și puțin peste 5.000 de posturi de personal auxiliar.

USR reia, în aceste condiții, solicitarea de a fi deblocate urgent toate posturile necesare în Sănătate, inclusiv cele de asistente și infirmiere, dat fiind că multe spitale au reclamat tocmai numărul extrem de redus al acestora.

Nu în ultimul rând, Guvernul Ciolacu trebuie să găsească o rezolvare pentru revendicările salariale ale angajaților din sistemul sanitar. Un asistent medical are salariul aproape de minimul pe economie, în condițiile în care România se confruntă cu o criză acută de personal.

Ciolacu și Rafila anunță triumfal, astăzi, că au deblocat mii de posturi în sistemul sanitar, doar că acestea nu acoperă deficitul uriaș de personal din sistem, ci sunt doar un plasture pe o bubă plină de puroi. În realitate, spitalele din România sunt în faliment pentru că bugetele lor sunt, în proporție de 90%, grevate de cheltuieli de personal și de întreținere. Datoriile spitalelor către furnizorii de medicamente cresc de la o zi la alta pentru că Guvernul, prin Casele Județene de Asigurări, plătesc cu țârâita serviciile prestate de spitale. Nici Ciolacu, nici Rafila nu explică de unde vor veni banii pentru posturile scoase la concurs, în condițiile în care spitalele sunt subfinațate. Poate ne explică ei în ce spitale s-au deblocat posturile și pe ce criterii”, precizează deputatul USR Emanuel Ungureanu.