Inițiativa USR care introduce servicii consulare online a devenit lege

Inițiativa USR care introduce servicii consulare online a devenit lege

Inițiativa parlamentarilor USR Radu Mihail și Iulian Lorincz, care introduce servicii consulare online, a fost promulgată de președintele României și a devenit lege, astfel că se creează premisele ca peste 5 milioane de români din Diaspora să beneficieze de servicii consulare online.

Conform inițiativei legislative USR devenite lege, documentele vor putea fi transmise beneficiarilor în format electronic, expediate prin servicii de curierat sau se vor putea ridica personal. De asemenea, personalul consular va utiliza semnături electronice.

Radu Mihail, senator USR de Diaspora, consideră că prin această lege s-a făcut un pas important către un stat modern, în slujba cetățeanului.

Radu Mihail: „Acum este de datoria Guvernului să acționeze rapid pentru a pune în aplicare aceste prevederi. Ministrul Afacerilor Externe va trebui să emită în termen de 90 de zile ordinul prin care să stabilească exact categoriile de servicii consulare care se vor putea solicita online. Vom urmări îndeaproape progresul”.

La rândul său, deputatul USR de Diaspora Iulian Lorincz subliniază că românii din Diaspora știu pe pielea lor ce înseamnă incapacitatea statului român de a se moderniza și de a oferi servicii online.

Iulian Lorincz: „Românii din Diaspora pot să vadă că statul se modernizează, că se schimbă în bine și lucrează să le facă lor viața mai bună. Proiectul USR a fost gândit să reducă deplasările fizice acolo unde este posibil și pune presiune pe Ministerul de Externe să ofere servicii consulare mai bune românilor oriunde s-ar afla ei, fără să mai fie obligați să facă drumuri de sute de kilometri”.