USR: România poate fi jucător major pe piața de Energie, dar are nevoie de strategie

Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, cum că România va trece iarna doar cu resursele interne de gaz, arată doar că acesta nu cunoaște și nu înțelege domeniul pe care ar trebui să-l gestioneze. Zilele acestea, România importă gaz din state fără zăcăminte de gaz, pe de o parte deoarece gazele din import sunt acum mai ieftine, dar este doar o situație temporară, iar pe de alta pentru că nu și-a crescut capacitatea de stocare.

Ideea că România ar fi putut să își acopere necesarul de gaze doar din producție internă și depozite a fost una greșită de la început. Arată necunoașterea și neînțelegerea sistemului energetic, dar și a principiilor economice. Adevărul e că, pe fondul iernii blânde de până acum, gazele din import sunt mai ieftine decât cele din depozite, care includ și costul înmagazinării și nu ar avea sens economic să le folosim pe acelea. Nu în acest moment. Înainte să mai facă astfel de declarații, ar fi bine ca domnul Burduja să mai discute și cu cei care înțeleg domeniul. Îi găsește sigur și la Minister și pe la companiile de stat și în piață”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților.

România poate extrage maximum, din depozite, 340 GWh/zi, adică aproximativ 26 milioane de metri cubi de gaz. Mai produce, zilnic, circa 24 milioane de metri cubi, dar, în zilele friguroase, consumul ajunge la 75 milioane de metri cubi de gaz. Deci, chiar și cu o industrie la pământ, când este frig, importăm 30% din necesarul zilnic.

Spre comparație, Ungaria – țară fără zăcăminte de gaz și cu o populație de două ori mai mică, din care au fost făcute importuri zilele acestea – are o capacitate de stocare de două ori mai mare decât a României, țară cu zăcăminte de gaz.

România ar trebui să-și crească capacitatea de stocare. De-a lungul curburii subcarpatice există galerii ale fostelor mine de sare, cu structură de rocă dură, care pot înmagazina gaz. Culmea este că prin apropiere trec și gazoducte, astfel încât distanța ar fi mică. Roca fiind dură acolo, s-ar putea înmagazina sub presiune mare, ceea ce ar permite un debit zilnic mult mai mare. În plus, am băga extracția în surplus vara, pe care am putea-o vinde scump iarna. Piața e liberă, furnizorii cumpără de unde este mai avantajos, însă rădăcina subiectului rămâne produsul, adică gazul, pe care România îl are, dar îl fructifică ineficient”, precizează deputatul USR Radu Miruță.