USR: Rafila și Ciolacu să retragă, de urgență, ordonanța prin care lasă bolnavii de cancer fără investigațiile de care au nevoie

După ce au adus spitalele în pragul colapsului, prin blocarea angajărilor în sistemul sanitar, și au venit cu măsuri de tăiere a veniturilor medicilor de familie și medicilor din ambulatorii la nivelul anului 2019, Ciolacu și Rafila vor să dea o nouă lovitură românilor bolnavi: vor să taie și finanțarea pentru monitorizarea pacienților cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, diabet, cancer și alte boli grave. USR solicită Guvernului PSD-PNL să retragă, de urgență, proiectul și să nu pericliteze tratamentul – și chiar viața – bolnavilor cronici.

Ministerul Sănătății a pus în transparență un proiect de ordonanță prin care modifică, din nou, regulile în sistemul sanitar. Dar nu într-un sens bun, ci abrogă în integralitate art. IX din OUG 44/2022 privind stabilirea unor măsuri în cadrul sistemului de sănătate. Concret, este exact articolul prin care, după multiple solicitări publice, inclusiv din partea asociațiilor de pacienți, a fost introdusă finanțarea separată a investigațiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală.

Dacă acest proiect de ordonanță semnat de Marcel Ciolacu va intra în vigoare, pacienții cu afecțiuni cronice vor fi nevoiți să se încadreze în plafoanele și așa reduse ale Casei de Asigurări, ceea ce va duce la timpi mari de așteptare. Solicit premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgență acest proiect și să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronici de dragul alimentării specialilor săi de partid. Banii din sistemul sanitar sunt și trebuie să rămână pentru pacienți, nu pentru rețele politice umflate cu fonduri publice”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

Pacienții cu mai multe categorii de boli grave, care generează frecvent complicații și mortalitate în exces, nu se mai loveau acum de zidul «nu mai avem fonduri» și nu mai trebuiau să alerge după programări sau să plătească din buzunar. În maximum 5 zile de la solicitarea investigației, independent de plafonul de finanțare, pacienții beneficiau de investigații. A fost unul din puținele lucruri fundamental bune întâmplate în sistemul public de sănătate. Ciolacu și Rafila spun, acum, GATA! Taie finanțarea”, declară Adrian Wiener, deputat USR și medic.

USR atrage atenția că tăierea finanțării pentru monitorizarea pacienților cu boli grave, este o decizie iresponsabilă, care poate avea drept consecință pierderi de vieți omenești. Guvernul PSD-PNL să nu mai atace sistematic Sănătatea și să taie de la privilegii și sinecuri ca să astupe găurile în bugetul de stat pe care tot Ciolacu, Ciucă și oamenii lor le-au făcut în ultimii doi ani.

Atât timp cât Marcel Ciolacu găsește bani să crească – și cu 10.000 de lei – salariile bugetarilor de la agenția care monitorizează companiile de stat, găsește bani să le dea celor de la ASF și câte 80.000 de lei pe lună, chiar și câte 16 salarii pe an, este absolut revoltător să taie din investigațiile medicale ale celor mai vulnerabili dintre noi, cum sunt bolnavii de cancer. Ciolacu ar putea să treacă de la vorbe la fapte, măcar o dată, și să nu se mai atingă de finanțarea din Sănătate, domeniu pe care l-a lovit în repetate rânduri doar în ultimele două luni: a lăsat spitalele fără medici și asistente, a tăiat din finanțarea pentru medicii de familie și ambulatorii”, afirmă deputata USR Diana Stoica, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Proiectul de ordonanță pus în transparență de Ministerul Sănătății, AICI.