USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

USR solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe ordonanța de urgență prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii pe care îi primesc bolnavii și mamele care de abia au născut. O cerere a fost depusă, astăzi, în acest sens, de deputații USR Oana Țoiu și Cristian Seidler.

În calitate de Avocatul Poporului, Renate Weber trebuie să sesizeze Curtea Constituțională pe OUG 115/2023 prin care sunt incluse în categoria veniturilor la care se plătește CASS de 10% și „indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări”. Or, potrivit OUG 158/2005, concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate sunt:

a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii;

b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale;

c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate;

d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav;

d^1) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice;

e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Cerem Avocatului Poporului să oprească ordonanța prin care Guvernul PSD-PNL a instaurat taxa pe boală. Angajații din România vor avea, începând cu această lună, venituri mai mici cu 10%, dacă au avut concediu medical. Inclusiv părinții copiilor sau rudele adulților cu tratament oncologic, care au nevoie de îngrijire continuă”, declară deputata USR Oana Țoiu.

USR consideră că OUG-ul pentru suprataxarea concediilor medicale încalcă mai multe prevederi constituționale, începând cu cele privind dreptul la protecția socială.

Totodată, taxarea cu 10% a concediilor plătite a fost realizată de Guvern fără o justificare bazată pe o analiză de impact, astfel cum se subliniază și în avizul negativ al Consiliului Economic și Social.

Avocatul Poporului ar trebui să nu uite că este singura instituție ce are dreptul de a sesiza CCR referitor la ordonanțe de urgență. Iar reținerea contribuției de asigurări de sănătate din plata concediilor medicale nu are cum să fie constituțională. E ca și cum ar reține pensionarilor 25% din valoarea pensiei contribuție la fondul de pensii. Este absurd”, precizează deputatul USR Cristian Seidler.

USR este singurul partid care a avertizat, înainte de adoptarea în decembrie 2023 a „ordonanței trenuleț”, asupra faptului că românii bolnavi, aflați în concediu medical, femeile însărcinate și mamele în concediu de lăuzie vor încasa mai puțini bani de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Marcel Boloș a negat atunci, susținând că nu vor fi afectate tinerele mame. Ca alte minciuni PSD-PNL, și aceasta s-a dovedit, însă, a avea picioare scurte.

Solicitarea adresată Avocatului Poporului: