USR: PSD și PNL să nu mai protejeze interesele baronului Paul Stănescu și să deblocheze proiectul care anulează legea dată cu dedicație

USR: PSD și PNL să nu mai protejeze interesele baronului Paul Stănescu și să deblocheze proiectul care anulează legea dată cu dedicație

În timp ce fermierii se plâng că primesc subvenții mici și cu întârziere, circa 5 milioane de euro sunt pe cale să intre în conturile familiei baronului PSD de Olt Paul Stănescu după artificiul legislativ prin care Coaliția PSD-PNL a transformat suprafețele de apă din Deltă în pajiști. USR cere adoptarea, de urgență, a proiectului prin care legislația revine la forma anterioară modificărilor operate cu dedicație de PSD-PNL.

„În timp ce fermierii au ieșit în stradă să ceară să nu mai fie întârziată plata subvențiilor, să nu mai fie sugrumați de taxele, impozitele și accizele mărite, șmecherii de partid, baronii locali PSD, se fac milionari din pix în agricultură. Iar proiectul depus de USR pentru a îndrepta legea dată cu dedicație pentru baronii PSD stă blocat în Senat. În declarații, premierul Ciolacu și ministrul Barbu se dau marii salvatori ai fermierilor, dar e clar că legile pe care le dau sunt doar pentru pilele de partid”, declară deputata USR Diana Buzoianu.

La începutul lunii octombrie 2023, USR a depus, la inițiativa parlamentarilor Diana Buzoianu, Narcis Mircescu și Sebastian Cernic, un proiect de lege prin care suprafețele de apă pe care se cultivă stuf să nu mai poată fi considerate pajiști și, implicit, să aducă milioane de euro subvenții europene în buzunarele baronilor PSD. Demersul a pornit după ce o investigație de presă a arătat cum, peste noapte și în urma modificărilor legislative impuse de PSD-PNL, peste 10.000 de hectare din Delta Dunării s-au transformat din apă în pajiști doar pentru ca proprietarii să poată beneficia de subvențiile europene.

În timp ce proiectul USR (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L658&an_cls=2023) este blocat în comisiile de la Senat, APIA Tulcea s-a grăbit să aprobe subvenții de circa 5 milioane de euro pentru două firme legate de familia baronului PSD de Olt Paul Stănescu, ceea ce a făcut să fie demarată o anchetă de către Comisia Europeană.

Senatorul USR Sebastian Cernic, secretar al Comisiei pentru agricultură din Senat, a adresat o interpelare APIA, dar instituția a refuzat să răspundă la întrebările privind firmele care au cerut subvenții din bani europeni.

„PSD a luat agricultura românească pe persoană fizică, iar instituțiile statului, controlate de oamenii PSD, fac orice pentru a deservi interesele camarilei de partid. Am cerut APIA să-mi spună câte firme au depus cereri pentru subvenții și care sunt ele, dar nu mi-au răspuns. PSD și PNL au încercat să explice că ar fi mulți fermieri care ar putea profita de aceste subvenții, dar, vezi coincidență, doar două firme au aplicat și au primit bani. Am cerut, de la Comisia pentru agricultură, un punct de vedere al ministrului Barbu, dar de două luni nu am primit niciun răspuns”, precizează Sebastian Cernic.

Lipsa răspunsurilor din partea ministrului Florin Barbu poate fi pusă pe seama apropierii de baronul Paul Stănescu și a faptului că exact el este cel care a promovat, pe vremea când era președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, legea prin care stufărișul a devenit, din pix, pajiște.