USR: Două săptămâni de promisiuni și zero soluții de la Guvernul Ciolacu pe transportul elevilor

La două săptămâni de la reluarea cursurilor și de când transportatorii au avertizat că elevii din aproape jumătate din județele țării nu vor beneficia de transport gratuit din cauza Guvernului PSD-PNL, Marcel Ciolacu nu are soluții pentru rezolvarea problemei. Știrile cu elevi navetiști lăsați în stații pentru că nu au bani de bilet nu sunt de interes pentru premierul PSD. În schimb, în ședința de guvern de azi a fost prioritate transportul gratuit pentru angajații din primării.

Pentru o familie din mediul rural cu doi copii navetiști, un angajat cu salariul minim și un adult care se ocupă de gospodărie, cel puțin o treime din venituri s-au dus, în perioada septembrie 2023 – ianuarie 2024, pe transportul copiilor. Acolo unde a fost posibil să ai o treime din venituri pentru transport, pentru că familia trebuie și să se hrănească și să se încălzească. Și asta la familiile cu un angajat cu normă întreagă, dar sunt copii care stau cu bunicii și se bazează pe pensia lor mică. Premierul Ciolacu nu este, însă, deloc afectat de copiii care nu ajung la școală și face prioritate din decontarea navetei angajaților din primării, beneficiu nou creat, anul trecut, tot de PSD și PNL”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Guvernul PSD-PNL a avansat cifra de 30.000 de elevi care, deși legea educației și dreptul lor la educație le-o garanta, nu au avut naveta plătită din septembrie până acum și nu o au nici astăzi. Cu siguranță sunt mult mai mulți, dacă ne uităm la cifrele transportatorilor și la faptul că, pentru anul școlar trecut, erau estimați ca beneficiari de navetă, la nivelul întregii țări, aproape 198.000 de copii.

Zeci de mii de elevi trebuie să meargă la școală pe banii lor, zeci de transportatori din toată țara sunt în pragul falimentului după ce guvernarea PSD-PNL le-a dat o nouă țeapă și nu le-a decontat banii pentru gratuitatea oferită elevilor. În tot acest timp, ce credeți că face Ciolacu? Credeți că se ocupă de rezolvarea urgentă a problemelor românilor? Nu. Rezolvă decontarea transportului pentru angajații din primării, de care vor să se folosească din plin în acest an electoral. Bani tot pentru specialii lor și mai puțin pentru nevoile românilor ajunși la capătul răbdării”, precizează Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

USR reiterează solicitarea către premierul Ciolacu să rezolve, de urgență, problema transportului pentru elevi. Să înceteze să-și mai bată joc de copii și de părinți, să taie de la speciali și privilegii, nu de la naveta elevilor!