USR depune un proiect legislativ pentru îmbunătățirea procesului de vot la europarlamentare

USR depune un proiect legislativ pentru îmbunătățirea procesului de vot la europarlamentare

Pentru ca românii din Diaspora să nu mai fie supuși, la următoarele alegeri europarlamentare, la cozile și umilința din 2019, USR a pregătit un proiect de lege pentru îmbunătățirea procesului de vot. Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, face un apel către celelalte partide parlamentare să co-semneze și să susțină proiectul de lege.

Printre cele mai importante propuneri din noul proiect USR pentru Diaspora se numără:
• posibilitatea de a vota prin corespondență;
• deschiderea mai multor secții de votare în Diaspora;
• extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică);
• posibilitatea ca listele electorale suplimentare să poată fi generate în mod electronic (la fel ca la parlamentare și prezidențiale);
• folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu;
• posibilitatea ca toți cei aflați la coadă în secție și în fața acesteia, la ora 21.00, să-și poată exercita dreptul la vot.

Într-o scrisoare adresată liderilor grupurilor parlamentare PSD, PNL și UDMR, senatorul USR de Diaspora Radu Mihail atrage atenția că, în absența acestor reglementări, „ne îndreptăm cu pași siguri către un nou dezastru, din cauza unor erori organizatorice ce pot fi ușor corectate la nivel legislativ”.

„În urma dezastrului organizatoric înregistrat la alegerile din 2019, Parlamentul a decis să creeze o comisie electorală care să îmbunătățească procesul electoral. A rezultat un pachet legislativ solid, a cărui implementare a dus la o bună desfășurare a alegerilor prezidențiale din 2019 și parlamentare din 2020. Însă aceste modificări nu s-au făcut și la legea privind desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, respectiv Legea nr. 33/2007, ceea ce înseamnă că alegerile din iunie 2024 se vor desfășura după exact aceleași reguli care au dus la haosul din secțiile de votare din Diaspora în anul 2019”, afirmă senatorul Radu Mihail.