USR sesizează Garda de Mediu și Ministerul Mediului cu privire la șantierul de lângă Poiana cu brândușe

USR sesizează Garda de Mediu și Ministerul Mediului cu privire la șantierul de lângă Poiana cu brândușe

Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, a trimis sesizări Gărzii de Mediu și Ministerului Mediului pe tema șantierului deschis lângă Poiana cu brândușe de la Valea Sâmbetei, comuna Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Distrugerile provocate în plin Sit Natura 2000 au fost semnalate de un ONG pentru protecția mediului, iar din informațiile furnizate de Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Brașov rezultă că lucrările nu respectă prevederile impuse prin acordul de mediu și autorizația de construire.

„Am, ca parlamentar, obligația de a lămuri cum un colț de rai este distrus cu, aparent, toate autorizațiile și avizele de la autorități. Adică lucrările se pare că sunt «acoperite» din punct de vedere legal. Toate autoritățile arată, surprinzător, că nu putea să existe un impact negativ. Nu e prima dată când hârtiile autorităților sfidează realitatea. Și nici nu va fi ultima dată, dacă nu vor începe să existe consecințe. Am cerut Ministerului Mediului să trimită Corpul de control tocmai pentru a exista consecințe pentru această situație aberantă”, declară deputata USR Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.

După ce a fost semnalată public situația de lângă Poiana cu brândușe, deputata USR a adresat întrebări Agenției pentru Protecția Mediului Brașov și Primăriei Sâmbăta de Sus cu privire la legalitatea șantierului cu un vădit impact negativ asupra mediului înconjurător. Din răspunsul APM Brașov rezultă că proiectul „Construire cabană turistică” are emisă o decizie din partea acestei autorități. Dar chiar acest document menționează că trebuie respectate condiții stricte pentru lucrările din zonă: să nu fie aduse prejudicii florei/faunei/habitatelor, nu poate fi creat un drum de acces nou pentru a transporta acolo materialele necesare construcției.

Cu alte cuvinte, șantierul nu respectă limitările impuse prin acordul de mediu și autorizația de construire, cu consecința distrugerii unei porțiuni semnificative din aria naturală, de o deosebită importanță.

În acest context, USR solicită ministrului Mediului să trimită Corpul de control pentru verificarea situației. De asemenea, USR sesizează Garda de Mediu pentru a dispune cercetările la fața locului care se impun și sancțiunile legale aferente.