PSD și PNL mint că vor să îi ajute pe românii din Diaspora să voteze

PSD și PNL mint că vor să îi ajute pe românii din Diaspora să voteze

Cu doar câteva luni înainte de alegerile europarlamentare, PSD și PNL se prefac că vor să vină în sprijinul românilor din diaspora și să faciliteze procesul de vot. De fapt, PSD și PNL blochează de luni de zile în Parlament un proiect USR care îmbunătățește procesul de vot la alegerile europarlamentare, pentru ca românii care trăiesc și muncesc în alte țări să nu mai fie supuși la umilințele din 2019.

Cele mai importante propuneri din proiectul legislativ depus de parlamentarii USR de Diaspora, Radu Mihail și Iulian Lorincz, sunt legate de:

• posibilitatea de a vota prin corespondență;
• deschiderea mai multor secții de votare în Diaspora;
• extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică);
• posibilitatea ca listele electorale suplimentare să poată fi generate în mod electronic (la fel ca la alegerile parlamentare și prezidențiale);
• folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu;
• posibilitatea ca toți cei aflați la coadă pentru a vota, în și în fața secției de votare la ora 21:00, să-și poată exercita dreptul de vot.

Propunerile USR pentru modificarea votului la alegerile europarlamentare au fost validate în practică, fiind folosite cu succes la ultimele alegeri parlamentare și prezidențiale. Inițiativa a fost însă respinsă de PSD, PNL și UDMR în Senat și este blocată de patru luni în Camera Deputaților.

USR a mai făcut o încercare, astfel încât orgoliile politice să nu blocheze votul din diaspora. Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, le-a solicitat liderilor grupurilor parlamentare PSD, PNL și UDMR, într-o scrisoare trimisă în urmă cu o săptămână, să devină coinițiatori ai unui nou proiect legislativ comun, care să rezolve odată pentru totdeauna problema cozilor la secțiile de votare din străinătate. Nu a primit niciun răspuns, deci îngrijorarea lui Ciolacu și Ciucă este ipocrizie pură.

USR atrage atenția că, în absența adoptării unor modificări la legislația electorală, dezastrul de la alegerile din 2019 se va repeta.