USR: Prelungirea plafonării prețurilor, total ineficientă. Guvernul poate aplica alte măsuri

USR: Prelungirea plafonării prețurilor, total ineficientă. Guvernul poate aplica alte măsuri

Decizia de a prelungi cu două luni plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază este doar încă o măsură populistă PSD-PNL, total ineficientă, care nu salvează bugetul niciunei familii din România. Dincolo de minciunile partidelor la guvernare, realitatea este că prețurile la raft au explodat și că alimentele de bază au ajuns să coste în România condusă de Ciolacu, Ciucă și Iohannis peste o treime din pensia minimă, respectiv peste un sfert din salariul minim.

Plafonarea prețurilor nu a funcționat niciodată. Nu funcționează nici în România. Companiile apelează la tot felul de tertipuri pentru a-și ascunde marjele, fie cumpărând în interiorul grupului mai scump, fie făcându-și propriile mărci de distribuitor. Rezultatul este rău și pentru consumatorul român, care plătește aceleași prețuri scumpe, și pentru producătorul român, care își pierde din oportunitățile de vânzare. Ani la rând, legislația – făcută chipurile ca să ajute producătorul român – l-a oropsit, încărcându-l cu birocrație și încurajând, de fapt, marile magazine să-l ocolească. Ce ar trebui să facă Guvernul dacă ar vrea să-i ajute pe români este să abroge toate acele reglementări care încurajează ocolirea producătorului român și cresc costurile administrative, plătite tot de români sub forma unor prețuri mai mari”, declară Claudiu Năsui, deputat USR și fost ministru al Economiei.

Prelungirea măsurii plafonării prețurilor la alimente este doar o nouă dovadă a ipocriziei PSD-PNL. Aruncă măsura în spațiul public, deși știu că nu a dat rezultate și că producătorii o consideră catastrofală. Mai mult, PNL continuă să susțină măsura chiar și după ce a recunoscut, prin vocea pensionarului special Ciucă, faptul că plafonarea „nu funcționează”.

PNL a devenit, prin conducerea din ultimii doi ani, cel mai populist și anti-liberal partid din România. Deși multe voci au spus că măsura nu funcționează, iar cetățenii simt pe pielea lor creșterile de prețuri de la o săptămână la alta, PNL și PSD prelungesc măsura doar pentru că este populistă și au senzația că-i ajută electoral. Și, poate, pentru că niște băieți deștepți pe lanțul de distribuție câștigă miliarde de lei pe cârca românilor”, afirmă deputatul USR Alin Apostol.

În timp ce premierul Ciolacu se laudă că menține puterea de cumpărare a românilor, coșul minim de cumpărături, compus din alimente de bază, s-a scumpit cu aproape 18% față de începutul anului 2023, adică aproape de două ori mai mult decât a crescut salariul minim în aceeași perioadă.

Mâncare sau medicamente? Mâncare sau facturi? Sunt întrebările pe care și le pun prea mulți dintre români în fiecare lună. Coșul de supraviețuire a ajuns la 503 lei pe lună. Prețurile de la raft au explodat, iar alimentele de bază costă acum peste o treime din pensia minimă și peste un sfert din salariul minim. Și mai grav: un părinte singur pe salariul minim ajunge să dea aproape jumătate din venitul casei doar pe mâncare. Plafonarea cu care Ciolacu se laudă la televizor este o minciună, o umilire față de românii care se chinuie să supraviețuiască în țara lor”, precizează Denisa Neagu, deputată USR și membru în Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Guvernul Ciolacu poate aplica alte măsuri pentru a proteja buzunarul românilor, dar nu are curaj să o facă. Relaxarea taxării pe muncă și reducerea poverii fiscale pentru antreprenori sunt doar două metode prin care angajații și micii întreprinzătorii ar rămâne cu mai mulți bani în fiecare lună.