România rămâne campioană la corupție. Avem nevoie de un ministru al Justiției care să nu fie dirijat de Iohannis

România rămâne campioană la corupție. Avem nevoie de un ministru al Justiției care să nu fie dirijat de Iohannis

Un raport de astăzi al Transparency International arată că România este pe lista ţărilor UE cu cele mai slabe performanţe în ceea ce privește aplicarea măsurilor de combatere a corupției, potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei 2023.

Nu este deloc suprinzător, în contextul în care asistăm în ultimii ani la o competiție între PSD și PNL cine să dea mai multe lovituri Justiției, în timp ce arbitrul Iohannis îi încurajează de pe margine. Sub „preocuparea” și „îngrijorarea” președintelui Iohannis, o rețea antireformistă a acaparat justiția, a bătut palma cu politicienii, i-a hărțuit și, uneori, îndepărtat din justiție pe magistrații curajoși și a pus umărul la deturnarea luptei anticorupție.

Avem nevoie de un nou ministru al Justiției, unul care să nu fie dirijat de Klaus Iohannis și de oameni fără implicare politică, competenți, la șefiile DNA și Parchetul General pentru care lupta anticorupție să devină din nou o prioritate.

„Băltirea în zona gri a clasamentelelor internaționale care măsoară cum e percepută lupta împotriva corupției îți arată că statul de drept nu funcționează eficient și nu există încredere în eficiența instituțiilor.
Și mai arată că nu e suficient să vorbești despre combaterea corupției, să aplauzi la bilanțuri anuale, să zici că modifici legile ca să ai rezultate anticorupție, ci trebuie să și acționezi în acest sens. Or, ce a făcut Predoiu, sub umbrela PSD-PNL și cu acordul lui Iohannis, modificând legile justiției și dând drumul numirilor de procurori șefi pe o procedură în care politicul decide cine conduce instituțiile anticorupție și împotriva criminalității organizate, nu avea cum să ridice țara în clasamente anticorupție, ci să o afunde și mai mult”, declară deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Datele arată că, după declinul din epoca Dragnea, când a pierdut patru puncte în acest clasament, România a reușit să recupereze doar două, ajungând la 46 de puncte, mult sub media UE (de 64 de puncte). Și acolo a rămas după 2021, nu s-a mai schimbat nimic în bine în ultimii doi ani. Tot ce au stricat în justiție PSD și PNL, în ultimii doi ani, se va putea repara doar într-o perioadă mult mai mare de timp.

„Avem o coaliție de guvernare care a dat lovitură după lovitură luptei anticorupție. Au numit la DNA și Parchetul General oameni servili, au ignorat avizele CSM, iar CCR a dat marea grațiere prin prescirerea faptelor. Corupția rămâne principala problemă. Corupția ne afectează viețile: de la sănătate, educație, la dezvoltare economică și justiție. Nu sunt doar cifre în statisticile internaționale, este realitatea cu care se confruntă milioane de români zilnic. Nu avem spitale și școli moderne din cauza asta. Corupția poate fi înfrântă. Dar pentru asta e nevoie de o nouă guvernare, cu oameni cinstiți care să modernizeze România”, spune deputatul USR Silviu Dehelean.