USR: Statul finanțează aproape 200 de agenții de „cercetare” din banii românilor

USR: Statul finanțează aproape 200 de agenții de „cercetare” din banii românilor

Fostul ministru USR al Economiei Claudiu Năsui a inventariat institutele de cercetare din România care primesc bani de la bugetul de stat. Nu mai puțin de 174 de institute, oficii și stațiuni de cercetare cu o serie de șefi conectați politic care încasează, lună de lună, venituri uriașe, dar nu livrează rezultate notabile pentru cercetare. Paradoxal, deși avem un număr mare de institute dedicate cercetării și salarii mari pentru structurile lor de conducere, România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul investiții în cercetare și, evident, la rezultatele generate de acest sector. Altfel spus, România are nevoie să facă o diferență clară între cercetare serioasă și cea făcută doar pe hârtie pentru CV-urile și salariilor unor „speciali”.

În ultimii ani, deputatul USR Claudiu Năsui a dezvăluit veniturile fabuloase încasate de directorii mai multor institute de cercetare din România. De la directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, care primea pe lună mai mult decât președintele Americii, la conducătorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții, beneficiar de pensie specială și alte venituri de la stat, în total peste 20.000 de lei pe lună.

Pe lista directorilor în cercetare foarte bine plătiți se numără și directorul de la INCD Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă, care a avut în ultimii patru ani un salariu ce depășește 52.000 de lei pe lună.

„Între timp, un profesor cu 10-15 ani vechime are un salariu de 7.390 de lei brut. Asta, după mărirea salarială din ianuarie. Cum putem accepta aceste discrepanțe uriașe? În România, oamenii muncitori sunt sărăciți de taxe ca să se îmbogățească specialii angajați la stat. Clasa politică ce guvernează pentru speciali trebuie înlocuită în totalitate la alegerile din 2024”, afirmă deputata USR Denisa Neagu.

„Un exemplu extrem de sugestiv despre superficialitatea cu care guvernanții privesc cercetarea și cum nu se reflectă salariile extrem de mari ale directorilor în performanța institutului este INCD «Horia Hulubei», care a avut de gestionat un superproiect – laserul de la Măgurele. Scandalurile repetate și pierderea finanțărilor europene au rămas, din păcate, «marea realizare» a acestui institut”, susține deputatul Claudiu Năsui.

USR îi cere premierului PSD Marcel Ciolacu să oprească risipa de bani publici către institutele fără rezultate și, în paralel, să reducă taxarea pe muncă.