Senatorul USR Aurel Oprinoiu, președintele Comisiei pentru Mediu din Senat, îi cere ministrului Mediului, Mircea Fechet, să retragă proiectul de Ordonanță de Urgență privind dezvoltarea versiunii 3.0 a Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL). Senatorul USR atrage atenția că, în forma pusă recent în dezbatere publică, Ordonanța este doar o încercare de a crește salariile unor angajați din Minister și din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Actul normativ propus nu conține niciun angajament cu privire la termenele în care SUMAL 3.0 va fi funcțional, în schimb are prevederi detaliate legate de creșterile salariale pentru IT-iștii din Minister și de la STS, care vor lucra la aplicația SUMAL 3.0.
”Nu putem trece la SUMAL 3 până nu avem o evaluare a eficacității SUMAL 2.0. Or, SUMAL 2.0 nu a produs date publice, nu a avut modul de alertă, nu a furnizat hărți de risc, nu a contribuit la conturarea unei balanțe a lemnului care să clarifice care este cererea de material lemnos pe piața internă. Nu știm în ce măsură SUMAL 2.0 a fost util în creșterea eficienței controlului și cât de multe întâlniri tehnice de analiză au fost între gărzile forestiere și echipa de implementare /dezvoltare a SUMAL 2.0. Cu alte cuvinte, sub paravanul dezvoltării unei noi versiuni de SUMAL, acordăm măriri salariale pe o perioadă nedeterminată celor care au ca sarcină de serviciu crearea softului și apoi să se ocupe de mentenanță”, afirmă Aurel Oprinoiu, senator USR, președintele Comisiei pentru Mediu.
USR susține necesitatea unei noi versiuni a aplicației, dar făcută în mod responsabil. SUMAL 3.0 ar trebui să conțină instrumente care să permită:
1) identificarea zonelor de risc la tăieri ilegale,
2) identificarea agenților economici sau a segmentelor din sector cu risc ridicat de deținere sau transport de lemn fără proveniență legală,
3) îmbunătățirea trasabilității și înlăturarea imaginii de țară cu risc ridicat de tăieri ilegale, mai ales în contextul implementării reglementărilor din cadrul programului european ”Deforestation free”.
,,În ultimii ani, societatea civilă, jurnaliştii de investigație şi experții au scos clar la iveală ce probleme a avut SUMAL-ul. Autoritățile responsabile au răspuns mereu vag: că va fi îmbunătățit, că oricum e mult mai bine ca în trecut. Ba, mai mult, ne și lăudăm la nivel internațional cu aplicația. În acest timp, tăierile ilegale continuă. Până nu acceptă și autoritățile din România negru pe alb ce probleme există, că tăierile ilegale sunt, încă, o problemă, urmatoarele variante de SUMAL nu vor fi mai bune. Asta e ce lipsește: să vedem o analiză a ceea ce nu a mers bine și în baza ei să îmbunătățim aplicația. Nu ne ajută să ascundem gunoiul sub preș”, susține deputata Diana Buzoianu, vicepreședintă a Comisiei de Mediu a Camerei Deputaților.