USR: Bolnavii de cancer au nevoie de decizii care să-i sprijine, nu de declarații pompoase

USR: Bolnavii de cancer au nevoie de decizii care să-i sprijine, nu de declarații pompoase

De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, USR readuce aminte Guvernului PSD-PNL că bolnavii de cancer nu sunt doar o statistică îngrijorătoare, ci vorbim despre familii cu visuri pentru viitor care au nevoie de cineva de partea lor. Copiii bolnavi au nevoie de părinți lângă ei atunci când trec prin chimioterapie, prin tratamente epuizante, iar noua taxă pe boală a Guvernului a redus deja cu 10% veniturile părinților angajați pentru zilele de concediu medical de însoțitor. O nedreptate pe care USR își dorește să o corecteze prin lege.

”Copiii bolnavi de cancer nu au nevoie de declarații pompoase, ci de părinți lângă ei atunci când trec prin tratamentele foarte grele, iar noua taxă pe boală a Guvernului a redus deja cu 10% veniturile acestora. Am depus legea care să elimine absurditatea asta și cerem Coaliției să o adoptăm în regim de urgență, pentru că în cancer timpul este esențial, sunt peste 5.000 de familii deja afectate. O altă soluție USR este în vigoare la această oră – legea USR care permite suspendarea temporară a contractului de muncă pe durata însoțirii copilului la tratament și angajarea ca asistent personal. Pentru cei care optează să nu își suspende contractul de muncă, ci să ia zile de concediu medical, este nevoie și să oprim taxa pe boală”, afirmă deputata Oana Țoiu, vicepreședintă USR.

Cancerul este în topul cauzelor de deces prevenibil în România, dar mortalitatea prin cancer este mult peste media europeană, chiar în creștere pentru anumite tipuri de cancer, deși avem soluții.

“Am pornit în București programe de screening pentru testarea genetică în cancerele ereditare, testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă, programul de recuperare oncologică și testare Babeș-Papanicolau. Avem programări on-line în 6 spitale (Colentina, Colțea, Sf. Ștefan, Obregia , Gomoiu, Filantropia, Burghele) pentru pacienți din toată țara, dar aceste soluții moderne europene trebuie să devină unele naționale”, susține Vlad Voiculescu, președinte USR București.

“România trebuie să ia măsuri pentru combaterea factorilor de risc, să implementeze programe populaționale de screening și depistare precoce pentru cancer; să aloce resurse de imagistică și testare genetică pentru stadializare și diagnostic de precizie, să dezvolte chirurgia oncologică, acces la tratamente noi; monitorizare activă, planuri personalizate de tratament și îngrijiri paliative decente. Avem nevoie de registre naționale de oncologie și deblocarea Planului Național de Cancer. Avem modele de bună practică din Europa și din practica unor echipe bune aici, care lucrează în parteneriat cu societatea civilă, avem resurse pentru un sistem de sănătate modern și european, dar nu și un guvern care să vrea asta. Am reușit să îi forțăm să deblocheze parte din posturile necesare în spitale, să readucă bolile cronice în prioritatea alocări banilor pentru analize medicale urgente. Soluții avem, resurse europene avem, ne trebuie și un guvern care să muncească”, afirmă medicul Adrian Wiener, deputat USR.

USR readuce aminte că este nevoie și ca Planul Național de prevenire și combatere a cancerului, adoptat cu greu după ezitările ministrului Alexandru Rafila, să fie transformat în servicii concrete pentru toți cei care au de dus o luptă complicată cu boala. Din păcate, România rămâne, potrivit statisticilor Eurostat, campioana deceselor prevenibile. Adică bolnavii care au șansa de a se vindeca prin tratamentul adecvat mor în România pentru că fie nu primesc diagnosticul la timp, fie primesc cu mare întârziere îngrijirile de care au nevoie.