Vot PSD-PNL împotriva Diasporei. Proiectul USR pentru școli românești în afara granițelor, respins în Camera Deputaților

Ipocrizia PSD-PNL și disprețul pe care îl au față de românii din afara granițelor s-au văzut, astăzi, în Parlament, încă o dată. Deputații PSD și PNL au votat împotriva proiectului USR de impulsionare a înființării de școli românești în afara granițelor țării și pentru ca tot mai mulți copii români născuți în Diaspora să aibă acces la cursuri de limbă, cultură și civilizație românească.

Astăzi, am avut o nouă dovadă că PSD și PNL nu susțin interesele românilor din Diaspora. Ori de câte ori au ocazia să-și arate disprețul față de românii din afara granițelor, o fac. Recent, am întrebat-o pe Ligia Deca, ministrul Educației, care a susținut că noua lege a învățământului preuniversitar cuprinde deja măsurile propuse de noi, care este bugetul alocat și câte școli se vor înființa în afara granițelor țării în anul 2024-2025? Răspunsul a fost următorul: «înființarea și organizarea unităților de învățământ de tip școală românească în afara granițelor țării presupun realizarea unor măsuri complexe și de durată». Adică, ministrul Deca nu a răspuns nimic. Or, este evident că, în absența unor prevederi clare, precum cele cuprinse în proiectul USR, aceste școli nu se vor înființa niciodată”, declară deputatul USR Iulian Lorincz, co-inițiator al proiectului respins astăzi.

Inițiativa USR introduce criterii clare pentru înființarea școlilor românești din afara granițelor țării, la solicitarea comunităților, astfel încât acestea să nu mai fie doar proiecte pe hârtie, cum s-a întâmplat cu centrele comunitare și, în general, cu tot ce ține de Diaspora.

De asemenea, proiectul USR extinde cursurile de limbă, cultură și civilizație românească oferite de Institutul Limbii Române, tot la solicitarea comunităților. Totodată, statul român trebuie să sprijine și inițiativele independente, plecând de la realitatea că, peste tot în lume, sunt asociații, organizații de români care au pus pe picioare cursuri, inclusiv școli, de limbă românească în afara granițelor țării și care au nevoie de recunoaștere oficială.

Patriotismul fals al PSD și PNL iese la suprafață cu acest vot. PSD și PNL doar mimează sprijinul pentru românii din afara țării. Refuzul de a sprijini modernizarea abordării educației peste granițe, refuzul de a încuraja inițiativa societății civile în domeniul educației confirmă faptul că PSD și PNL încearcă să blocheze construcția României moderne pe care o vor face USR și alianța Dreapta Unită”, afirmă senatorul USR Radu Mihail, co-inițiator al proiectului USR.

USR va continua să lupte în Parlament pentru drepturile românilor plecați din țară. În ultimii 15 ani, peste jumătate de milion de copii români s-au născut în Diaspora. Iar statul român trebuie să-și achite obligațiile, inclusiv aceea de a asigura condițiile necesare pentru ca aceștia să poată accesa cursuri de limbă românească în afara granițelor țării.