USR: Taxa pe boală trebuie scoasă urgent! PSD și PNL au luat în ianuarie 10 milioane de euro de la bolnavi

USR: Taxa pe boală trebuie scoasă urgent! PSD și PNL au luat în ianuarie 10 milioane de euro de la bolnavi

Din taxa pe boală introdusă de ministrul PNL al Finanțelor la finalul anului trecut, Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro. Din această sumă, 500.000 de euro au fost luați de la pacienții care au cancer.

Fiecare zi în care Parlamentul ezită să corecteze aberația concepută de PNL este o zi în care bolnavii pierd bani. Primul pas corect a fost făcut astăzi, sub presiunea USR și a societății civile, în Senat, dar este necesară urgentarea procedurii parlamentare. Senatorii din comisiile pentru Muncă și Buget-Finanțe au adoptat un amendament prin care au eliminat ”taxa pe boală” din actul normativ.

Amendamentul de eliminare a ”taxei pe boală” a fost asumat de toate partidele și a fost votat în unanimitate.

”Amânarea cu o săptămână a dezbaterilor pe această chestiune, așa cum au vrut PSD și PNL, a făcut ca 5.000 de mame să aibă venituri mai mici. Doar de la mame cu copii mici, de la bolnavi de cancer, de la persoane care se recuperează după accidente de muncă, statul a luat nu mai puțin de 2 milioane de euro. Restul, până la 10 milioane de euro, s-a luat de la pacienții cu alte tipuri de afecțiuni. Nu poți să pedepsești tu, stat, zeci de mii de oameni suferinzi că nu ești în stare să controlezi fraudarea banului public și abuzarea sistemului. În primul trimestru din 2023, autoritățile au efectuat doar 36 de controale, la peste 2 milioane de concedii medicale și a recuperat o sumă infimă de bani”, a spus Oana Țoiu.

USR a atras atenția încă din decembrie 2023 că “taxa pe boală” este o aberație, iar în ianuarie 2024 a sesizat Avocatul Poporului și, chiar în prima zi a noii sesiuni parlamentare, a depus o inițiativă legislativă care să elimine această nouă taxă aberantă.

USR a acționat constant pentru a îndrepta această nedreptate făcută de Guvernul PSD -PNL celor care, ani de zile, au plătit contribuții la fondurile de asigurări sociale și de sănătate. Exact când aceștia ar fi trebuit să poată beneficia de pe urma plății asigurării și aveau nevoie cel mai mult de sprijin, au fost lăsați de izbeliște de Guvernul PSD-PNL.

Votul de azi este o victorie pentru angajații bolnavi și familiile lor! După opt săptămâni de presiune, PNL și PSD au cedat și au acceptat eliminarea taxei pe boală. Urmează votul în Plen și la Camera Deputaților.