USR propune o schimbare din temelii a sistemului de sănătate prin „Pilonul 2 al Sănătății”

USR propune o schimbare din temelii a sistemului de sănătate prin „Pilonul 2 al Sănătății”

USR propune ca fiecare contribuabil să poată alege unde vrea să direcționeze 50% din CASS pe salariul minim (165 de lei), în fiecare lună. Parlamentarii Cristina Prună, Adrian Wiener, Emanuel Ungureanu și Claudiu Năsui au depus un proiect prin care fiecare român să poată alege alt asigurător decât Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Soluția propusă de USR este una corectă pentru ca banii pe care statul român îi ia de la fiecare contribuabil să fie direcționați pentru îngrijiri medicale în mod real. Lucrul acesta se poate face atunci când există libertatea fiecăruia de a-și alege asigurătorul. Conform proiectului, fiecare român ar putea să-și redirecționeze 165 de lei/lună (sau 5% dintr-un salariu minim) către orice asigurător de sănătate dorește, plătind doar diferența de primă. Pachetul asigurat este actualul pachet de bază mai puțin patologiile acoperite de programe naționale, care rămân acoperite de CNAS.

Deci, din ceea ce plătește fiecare român, o parte din bani merg automat la CNAS și 50% din CASS pe salariul minim alege contribuabilul dacă merge numai la CNAS sau alt asigurător. Astfel, românii ar putea să-și aleagă asigurătorul de sănătate dintr-o piață de asigurători de sănătate, pe modelul Pilonului 2 de pensii. Vorbim despre îmbunătățirea sistemului și creșterea beneficiilor pentru asigurați prin deschidere către concurență.

„Proiectul poate cel mai ușor fi descris ca un Pilon 2 al sănătății. Statul ne ia foarte mulți bani pentru sănătate, dar în practică rezultatele sunt dezastruoase. Chiar dacă numărul de pacienți tot scade și cheltuielile sistemului tot cresc, calitatea nu a crescut deloc. Dimpotrivă. Lucrul acesta se întâmplă pentru că CNAS este un monopol de stat. Nimeni de acolo nu are niciun interes să schimbe ceva. Timpul trece, leafa merge, oricare ar fi rezultatele. Toată indolența, nepăsarea și corupția sunt perfect predictibile într-un monopol de stat”, a declarat Adrian Wiener, doctor și deputat în Comisia de sănătate.

„Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă asigurătorul de sănătate, nu să fie prizonierii unui monopol de stat care se comportă cu ei după bunul plac pentru că știe că oricum nu există concurență la care să plece. Dacă nu există drept de a alege, de fapt nu există niciun drept. Oamenii s-au săturat de drepturi pe hârtie ca pe vremea comunismului. În teorie aveam de toate, în practică muream de foame. Prin acest proiect, exact asta facem: deschidem piața asigurărilor de sănătate permițând tuturor românilor să-și ducă banii la orice asigurător doresc”, a declarat Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților.

În timp ce premierul Marcel Ciolacu și Guvernul PSD-PNL au pus gând rău Pilonului 2 de pensii, singurul sistem de pensii autentic contributiv, sustenabil și independent de pixul politicienilor, USR își dorește să extindă Pilonul 2 și la sănătate.

„Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit. Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect”, a declarat deputata Cristina Prună.

„Pilonul 2 al sănătății ar fi cea mai mare reformă făcută în sistemul de sănătate de la căderea comunismului și până acum. Ultima mare reformă a fost cea în care statul a permis apariția spitalelor și clinicilor private. Chiar dacă și acolo pune în continuare multe bețe în roate prin suprareglementare și birocratizare, măcar românii au început să poată avea alternative. Cu acest proiect, clinicile și spitalele private nu ar mai fi disponibile doar pentru cei suficient de înstăriți să plătească de două ori sănătatea, ci ar fi disponibile pentru toată lumea. Practic, toți românii, indiferent de venit, ar avea dreptul de a alege în sănătate”, a declarat Claudiu Năsui, deputat și fost ministru al Economiei.

Parlamentarii USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener și Claudiu Năsui au depus  proiectul de lege (L88/2024) pentru a repara sistemul de sănătate din România prin „Pilonul 2 al Sănătății”.  Proiectul aici: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L88&an_cls=2024

Declarațiile integrale ale parlamentarilor USR le găsiți aici: https://youtu.be/YnNUtGUHeiA