Bătaie de joc față de profesori: PSD-PNL nu își respectă promisiunea legată de salarii

Bătaie de joc față de profesori: PSD-PNL nu își respectă promisiunea legată de salarii

Astăzi, la Comisia reunită de buget și muncă, se discută despre faimoasa „ordonanță trenuleț” din decembrie 2023. USR a depus un amendament care privește creșterea salariilor din învățământ la nivelul promisiunilor din iunie 2023 ale Coaliției PSD-PNL. Amendamentul a fost respins cu votul senatorilor PSD-PNL.

Senatorii puterii dau asigurări că „vor rezolva problema în legea salarizării unitare”, doar că Guvernul a abandonat în planul legislativ pe 2024 să mai propună legea salarizării!

„Promisiunea liderilor PSD-PNL a fost una simplă – salariul profesorului debutant va porni de la salariul mediu brut. S-au făcut că uită de această promisiune și apoi au dat niște cosmetizări parțiale. Am propus ca promisiunea lor să fie pusă în aplicare. S-au opus pe motiv că are impact bugetar. Dar, doamnelor și domnilor, când le-ați promis decență profesorilor, nu avea impact bugetar? PNL și PSD se comportă ca niște hoți ordinari. Cum nu ești atent o secundă, cum îți palmează bancnotele și te trezești cu mai puțuni bani. Asta e limita guvernanților. Atât pot să facă ei”, spune senatorul USR Ștefan Pălărie.

„Coaliția PSD-PNL, prin acte oficiale și prin semnăturile liderilor, au promis că salariile debutanților din învățământ vor fi la nivelul salariului mediu, încă de la începutul anului 2024. Apoi au călcat în picioare propriile promisiuni. Au venit cu bugetul și cu ordonanțe trenuleț, în care au acordat în ianuarie 2024 niște indexări cu inflația, nicidecum creșteri reale. Au mințit prin memorandum al Guvernului, au mințit în OUG 57 din 2023, au mințit în negocierile care au încheiat greva. USR a venit de fiecare dată cu amendament care să aducă salariile debutanților unde trebuie și unde s-a promis. Coaliția PSD-PNL ne-au respins amendamentele și deci au mințit, fără să respire”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

USR a depus amendament și pentru extinderea programului Masă caldă la cel puțin 1 milion de preșcolari și elevi, dar și acesta a fost respins de PSD-PNL. În prezent, coaliția PSD-PNL a micșorat de 2-3 ori numărul de beneficiari potențiali, în ciuda a ceea ce a promis și votat la legile Educației.