Soluția USR pentru rețetele medicale electronice: o platformă unică pentru prescripțiile medicale

Soluția USR pentru rețetele medicale electronice: o platformă unică pentru prescripțiile medicale

USR vine cu o propunere legislativă care să digitalizeze în mod real, funcțional, serviciile medicale: rețete medicale pe telefon și verificare, în timp real, a stocurilor de medicamente din farmacii.

Proiectul USR obligă Ministerul Sănătății să creeze o platformă prin care medicii de familie să poată emite rețete electronice și în care pacienții pot vedea în timp real stocurile de medicamente din farmacii. Practic, inițiativa rezolvă ceea ce nu funcționează în actualul cadru legislativ.

Proiectul legislativ a fost gândit și scris de deputatul Alin Apostol, de meserie inginer software, și deputatul Adrian Wiener, medic.

„Este absolut revoltător faptul că în România anului 2024 medicul scrie de mână rețetele pe bucăți de hârtie. Pacientul ia apoi bucata de hârtie și în drum spre farmacie se chinuie să înțeleagă ce anume are de luat de acolo. Am văzut că în Polonia este foarte ușor să primești rețeta de la medicul de familie, fie îți dă cod QR, fie un PDF, ea ajunge la tine pe telefon foarte repede, e 100% digitală și ți-o păstrezi în telefon dacă vrei, nu în sertarul cu hârtii de acasă. Am propus ceva similar și pentru România”, declară deputatul USR Alin Apostol.

Proiectul prevede emiterea rețetelor electronice prin intermediul unei platforme unice pentru prescripțiile medicale, platformă integrată atât cu Dosarul electronic al pacientului (DES), cât și cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Ministerul Sănătății trebuie să creeze această platformă, iar medicii au obligația să treacă la folosirea ei gradual, în termen de trei luni de la data intrării în funcțiune.

Proiectul USR mai prevede un aspect important: stocurile de medicamente trebuie să poată fi consultate în timp real de către pacienți, tot prin intermediul platformei.

„În România de astăzi, pentru a putea achiziționa toate medicamentele de pe o rețetă, un pacient trebuie să meargă la două-trei farmacii. El nu are de unde să știe care este stocul pentru anumite medicamente într-o farmacie. Și așa se face că farmacistul ia rețeta și spune: nu avem decât X și Y de aici. Și apoi pacientul trebuie să meargă în altă farmacie, în căutarea medicamentelor care i-au fost prescrise. Acest lucru nu este normal, pacientul ar trebui să poată să găsească rapid pe internet farmacia care îi poate oferi toate medicamentele prescrise de medic”, arată deputatul USR Adrian Wiener.

Deși în România există legislație privitoare la emiterea de rețete electronice încă din 2012, sistemul gândit la vremea aceea este disfuncțional și nu a putut fi folosit pe scară largă. Soluțiile informatice folosite atunci sunt complet depășite în prezent. De aceea, este nevoie de o regândire a soluției informatice, dar și de obligarea Guvernului să se angajeze în aceste reforme, pentru a face experiența medicală mai ușoară pentru pacienții din România.