USR: Ciucă a mințit românii din diaspora și trebuie să demisioneze de la șefia Senatului

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, senator de diaspora, cere demisia lui Nicolae Ciucă de la șefia Senatului. Cererea vine după ce Nicolae Ciucă a mințit românii din Spania, spunând că în circuitul legislativ din Parlament nu există nicio inițiativă pentru îmbunătățirea procesului electoral pentru alegerile europarlamentare.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o la Ambasada României de la Madrid cu românii stabiliți în Spania, în momentul în care a fost întrebat despre măsurile luate de Parlament în direcția îmbunătățirii procesului electoral, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a mințit spunând că: „Nu există acest proiect! Nu există! Cineva încearcă să manipuleze”.

Radu Mihail susține că Nicolae Ciucă fie minte, fie – pur și simplu – nu știe ce se petrece în Senat. Nicolae Ciucă vine foarte rar la ședințele Biroului Permanent și cele de Plen, pe care ar trebui să le conducă, și asta ar putea explica de ce nu are habar de cele două inițiative USR care ar ajuta românii din diaspora să voteze mai ușor.

Radu Mihail: „În acest moment, există nu una, ci două inițiative USR în circuitul legislativ din Parlament care vizează îmbunătățirea procesului la alegeri pentru românii din străinătate. Una a fost respinsă de Senat cu votul comasat al PSD, PNL și UDMR și este ținută la sertar la Camera Deputaților, la două comisii controlate de PSD. A doua inițiativă a fost depusă în 2024 și este pe circuit la Senat. Dar de unde să știe domnul Ciucă toate acestea când el nu prea trece prin Parlament?”

Înainte de a depune cea de-a doua inițiativă, USR a adresat o scrisoare-apel către liderii partidelor parlamentare prin care să devină coinițiatori la un proiect legislativ care să îmbunătățească procesul de vot pentru alegerile europarlamentare de anul acesta.

De asemenea, deputatul USR de diaspora Iulian Lorincz se declară revoltat de afirmațiile președintelui Senatului.

Iulian Lorincz: „Nu există nicio scuză pentru minciuna spusă de Ciucă la Madrid! Nu este nicio greșeală, nu este o scăpare. Este o minciună asumată, făcută cu scopul de a ascunde eforturile pe care USR le face pentru ca votul din diaspora să se desfășoare fără probleme și încercările pe care PNL și PSD le fac pentru a-i descuraja pe românii din diaspora să voteze!”

Proiectele USR conțin prevederi clare pentru facilitarea votului în diaspora, printre cele mai importante fiind:

• posibilitatea de a vota prin corespondență;
• deschiderea mai multor secții de votare în diaspora;
• extinderea procesului de votare pe durata a două zile (sâmbătă și duminică);
• posibilitatea ca listele electorale suplimentare să poată fi generate în mod electronic (la fel ca la parlamentare și prezidențiale);
• folosirea sistemul electronic SIMPV pentru împiedicarea votului multiplu;
• posibilitatea ca toți cei aflați la coadă pentru a vota, în și în fața secției de votare la ora 21:00, să-și poată exercita dreptul la vot.

Inițiativele USR, aici: