USR îi cere Ministrului Agriculturii să explice în Senat deciziile aberante din ultimele luni

USR îi cere Ministrului Agriculturii să explice în Senat deciziile aberante din ultimele luni

USR a transmis conducerii Senatului solicitarea de a-l invita pe ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Ora Guvernului, în data de 27 februarie 2024.

USR consideră că ministrul este obligat să prezinte public situația agriculturii românești după protestele agricultorilor, să ofere răspunsuri pentru problemele constatate la Casa Română de Comerț Agroalimentar – UNIREA SA, tranzitul cerealelor din Ucraina, creșterea prețurilor la alimente, eliminarea produselor marcă proprie din magazine, dar și pentru demiterea șefului APIA.

„Prețurile la alimente continuă să crească, deși Ministerul a introdus plafonarea. Coșul zilnic de cumpărături devine din ce în ce mai scump, fapt confirmat și de INS, care spune negru pe alb că prețurile la alimente au explodat în ultimul an. Cerealele din Ucraina trec prin vămi unde nu funcționează cântarele, iar vameșii uită să sigileze corespunzător TIR-urile. În tot acest timp, o instituție a statului – Ministerul Agriculturii – este folosită de PSD fie ca o mașină de făcut bani pentru șmecherii partidului, fie ca o măciucă împotriva celor care li se opun”, spune senatorul USR Sebastian Cernic, secretarul Comisiei pentru agricultură din Senat.

USR consideră că este esențial ca ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să clarifice de urgență:

  1. În ce măsură au fost rezolvate cererile agricultorilor care au protestat în luna ianuarie;
  2. Neregulile de la Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea”, unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de lei, iar de vândut se vând cu precădere produse de import și nu din producția autohtonă;
  3. Situația tranzitului cerealelor ucrainene prin România, neregulile constatate în vămi;
  4. Demiterea intempestivă a șeful de la APIA, care a denunțat neregulile privind subvențiile pentru stuful din Delta Dunării;
  5. Eliminarea din marile lanțuri de magazine a produselor „marcă proprie”. Pe cine vrea să pedepsească: pe comercianți sau pe consumatori?

USR a mai adresat invitații similare ministrului Agriculturii, atât prin intermediul Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, cât și prin Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, să vină în comisia de specialitate și să ofere detalii legate de aceste teme. Până acum, aceste justificări perfect democratice și necesare interesului public au fost ignorate atât de Florin Barbu, cât și de predecesorul său, Petre Daea.