USR face demersuri pentru ca limba română să poată fi studiată de copiii din diaspora

USR face demersuri pentru ca limba română să poată fi studiată de copiii din diaspora

Cursurile de limbă română ar putea să devină program permanent al Ministerului Educației, printr-o lege USR. Parlamentarii USR de Diaspora – senatorul Radu Mihail și deputatul Iulian Lorincz – au depus o inițiativă legislativă pentru a include cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească în legea învățământului. Peste jumătate de milion de copii români cresc departe de România și pentru o mare parte dintre ei limba română a devenit, deja, o limbă străină.

„De 16 ani, mii de copii din șapte țări europene beneficiază de cursul de limbă, cultură și civilizație românească, oferit prin Institutul Limbii Române. Acest proiect trebuie extins la toate țările în care există o comunitate semnificativă de români, să devină un program durabil de legătură cu România. Este esențial ca el să continue și să se dezvolte astfel încât sute de mii de copii români din diaspora să poată să țină astfel legătura spirituală cu țara. Vrem ca acest curs să nu poată fi desființat peste noapte din lipsă de fonduri sau lipsa de viziune a vreunui ministru al Educației”, afirmă senatorul USR Radu Mihail.

Conform inițiativei legislative USR, Ministerul Educației urmează să asigure resursele necesare, inclusiv resurse digitale, pentru buna desfășurare a acestor cursuri, astfel încât părinții, elevii sau profesorii să nu mai fie nevoiți să cumpere din bani lor materiale didactice. Prin această măsură, copiii din diaspora românească ar putea să aibă acces la cât mai multe materiale puse la dispoziție, gratuit.

De asemenea, inițiativa oferă cadrul legal pentru ca profesorii care predau cursul Limbă, Cultură și Civilizație Românească (LCCR) să poată încheia contracte de muncă astfel încât să poată fi plătiți corespunzător și să beneficieze de vechime în muncă, concediu medical și de alte drepturi fundamentale.

„A trecut un an de când amendamentul USR la Legea învățământului preuniversitar prin care solicitam clarificarea statutului personalului care predă cursurile LCCR a fost respins. Mai mult decât atât, pe 27 iulie 2023, ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat Ordinul 5.171 prin care a decis să continue să plătească acești profesori în regim de plată cu ora, refuzând să le încheie contracte de muncă. Este absolut inacceptabil modul în care statul român își tratează profesorii care predau în afara granițelor țării”, susține deputatul USR Iulian Lorincz.

Acest proiect face parte din pachetul legislativ „O educație fără granițe” pe care USR l-a propus pentru copiii români din diaspora. Educația în limba română trebuie să devină o prioritate de stat, astfel încât copiii de peste granițe să își păstreze legătura cu țara și să se poată întoarce în România oricând doresc, fără să aibă și obstacolul de integrare legat de limbă.