Proiect de lege USR în sprijinul gravidelor, să-și facă analizele la timp

Proiect de lege USR în sprijinul gravidelor, să-și facă analizele la timp

USR a depus un proiect legislativ inițiat de deputații Oana Țoiu și Adrian Wiener, cu scopul de a asigura accesul gratuit și la timp al femeilor însărcinate la servicii și analize de monitorizare a sarcinii și lăuziei.

Proiectul USR prevede includerea gravidelor în Programul Monitor, în care sunt incluși și pacienții cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale. Acești pacienți beneficiază de analize în maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, iar pentru decontarea serviciilor există finanțare distinctă, acordată laboratoarelor prin acte adiționale lunare.

De multe ori, femeile însărcinate care beneficiază de asigurare medicală nu pot să își facă la timp analizele pentru că li se spune că nu mai sunt fonduri și trebuie să vină luna viitoare la spital. Asociațiile de pacienți și asociațiile de mame reclamă că asta este o problemă cu o frecvență ridicată.

„România este, din păcate, pe primele locuri în ceea ce privește mortalitatea maternă și mortalitatea infantilă, tocmai pentru că o mare parte dintre gravide ajung în atenția medicilor chiar la momentul nașterii. Acest lucru se întâmplă, din păcate, în România din mai multe motive, unul dintre ele fiind și lipsa accesului real la analizele și la consultațiile periodice. Proiectul USR introduce investigațiile pentru gravide în Programul Monitor, adică să nu mai depindă de plafoanele impuse de Casă furnizorilor de servicii și să fie făcute în termen de 5 zile de la momentul prescrierii, la fel ca analize pentru diabet, cancer, boli cerebro-vasculare sau boli neurologice. Credem că acest proiect va aduce o schimbare majoră în ceea ce privește monitorizarea sarcinii și a lăuziei”, a declarat medicul și deputatul USR Adrian Wiener.

Supravegherea inadecvată a sarcinii conduce în mod direct la creșterea mortalității infantile. România are a doua cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, după Bulgaria. Mai grav, rata mortalității infantile s-a dublat în ultimii ani, deși România ar trebui să aibă resursele și mecanismele cu care să prevină asta.

„Harta deceselor bebelușilor se suprapune adesea pe comunitățile vulnerabile, ceea ce înseamnă că nu toate mamele din România au banii pe care să-i scoată din buzunar dacă vor aceste analize urgente și dacă medicul le cere asta. Mai mult decât atât, în luna ianuarie a acestui an, guvernarea a încasat un milion de euro din taxa pe boală doar de la mamele care au sarcini cu risc maternal și de la cele care tocmai au născut. Un milion de euro doar în luna ianuarie a fost luat din buzunarul acestor angajate în condițiile în care, în practică, ele adesea trebuie să scoată din același buzunar și bani pentru analizele care ar fi trebuit să fie gratuite. De aceea, legea noastră, care setează termenul de 5 zile și modalitatea de finanțare suplimentară și garantează același acces pe care știm din practică că îl au acum bolnavii care au boli grave, asigură nu doar drepturile în practică pentru aceste mame, ci și o monitorizare în timp a sănătății acestora care să ducă la scăderea mortalității infantile”, a declarat deputata Oana Țoiu.

Un studiu efectuat de „Salvați Copiii” în septembrie 2022 în comunități defavorizate arată o situație foarte îngrijorătoare în ceea ce privește femeile însărcinate din România. Aproape un sfert dintre ele nu au mers la niciun control ginecologic pe durata sarcinii, iar dintre cele ce au beneficiat de un consult mai bine de o treime nu au efectuat analizele medicale recomandate, din lipsa banilor.

Proiectul legislativ care asigură accesul la analize al gravidelor a fost depus în Parlamentul României de USR, urmând să intre pe circuitul legislativ pentru dezbatere și vot.

(Foto: iStock)